Univerza, ki je prepovedala govedino v boju proti podnebnim spremembam, zdaj gosti še “komunistično univerzo”

Komunistične zastave (Foto: epa)

Londonska univerza Goldsmiths gosti tako imenovano Komunistično univerzo, serijo predavanj, ki jih organizira komunistična stranka Velike Britanije. Na Facebooku so oglaševali, da bo šola za levo usmerjene potekala en teden. Guido Fawkes je poročal, da se bo šola odvijala v prostorih univerze v Londonu, cene vstopnic za celotna predavanja socialističnega tabora pa se gibljejo med 160 in 330 evri.

Predavanja bodo potekala med 17. in 24. avgustom, udeleženci pa bodo lahko spremljali predavanja o temah, kot so “kako lahko laburistično stranko spremenimo v mehanizem socializma”, “podnebne spremembe in nujnost sprememb v sistemu” ter “zgodovinski odnos laburistične stranke do marksizma”.

How to get there: We're in the Garden Room at Loring Hall (Goldsmiths, University of London), St. James’s, SE14 6AD…

Gepostet von Communist University 2019 am Donnerstag, 1. August 2019

Predavanje z naslovom Ali so izraelski Judje hebrejski narod
Eden izmed govornikov na predavanjih je Tony Greenstein, udeleženec anti-sionistične kampanje in ustanovni član kampanje za povezovanje Palestincev, ki je bil odpuščen iz Laburistične stranke, ker je uporabljal izraz “Zionist scum”, kar v prevodu pomeni sionistični izmeček. Poleg tega je tudi trdil, da so sionisti sodelovali z nacisti. Na predavanjih se bo pridružil Mosheju Machoverju, skupaj bosta imela govor z naslovom Ali so izraelski Judje hebrejski narod.

Privrženci kampanje proti antisemitizmu so za tuje medije povedali, da je odločitev univerze, da priredi omenjeni dogodek, izredno problematična.

Prepoved prodaje govejega mesa
Tiskovni predstavnik univerze Goldsmiths je dejal, da dogodka niso organizirali oni, vendar so organizatorjem predavanj le ponudili prostor, saj se zavzemajo za svobodo govora. Razkritje je prišlo zatem, ko je univerza objavila, da prepovedujejo prodajo govejega mesa v svojem kampusu, in sicer kot znak boja proti podnebnim spremembam.

Leta 2018 se je univerza Goldsmiths zapletla v še eno polemiko skrajno leve filozofije. LGBT-družba v kampusu je objavila zajeten članek, v katerem so branili obstoj gulagov in zapisali, da je bilo pošiljanje ljudi v taborišča znak sočutja in socialistične ljubezni. Skupina LGBTQ+ goldsmithsov je trdila, da si ženske, ki ne priznavajo moških, ki spremenijo spol, kot njim enakovredne ženske, zaslužijo najmanj deset let v gulagu, da se spametujejo in prevzgojijo.

Pia Porenta