fbpx

Uradnih rezultatov volitev še ni, med Makedonci strah, da bi se albanske stranke priključile socialistu Zaevu – sledile bi drastične spremembe!

Volitve v Severni Makedoniji (Foto: STA)

V Severni Makedoniji so potekale volitve navkljub naraščajočemu številu okužb s koronavirusom. Zmago si je za las priborila socialdemokratska stranka SDSM Zorana Zaeva, sledila ji je konservativna VMRO-DPMNE. Zaradi situacije z novim koronavirusom so volitve potekale pod strožjimi pravili in z daljšim delovnim časom, omogočene pa so bile tudi okuženim z novim koronavirusom in ostalim, ki niso mogli priti na volišča. Zadnje informacije še niso uradne, kajti spletna stran za preštevanje glasov ne deluje, zato prebivalci Makedonije sploh ne morejo z gotovostjo vedeti, kdo je zmagal volitve. 

Izidi prvih parlamentarnih volitev po spremembi imena v Severni Makedoniji kažejo na tesno zmago koalicije na čelu s socialdemokratsko SDSM nekdanjega premierja Zorana Zaeva, ki je prejela 36,13 odstotka glasov volivcev. Opozicijska konservativna VMRO-DPMNE pa je podatkih makedonske volilne komisije prejela 34,9 odstotka glasov. S pomočjo manjših strank bo še vedno lahko imela veliko moč. Stranka makedonskih Albancev Demokratična unija za integracijo – DUI pod okriljem Alija Ahmetija, ki je bila od leta 2012 v vseh dosedanjih vladah, je prejela 11,57 odstotka glasov po preštetih glasovih s 94 odstotkov volišč. Sledi koalicija Zavezništva za Albance in Alternative z 8,79 odstotka glasov. Levica je osvojila 3,96 odstotka glasov, DPA pa 1,48, poroča STA.

Nekdanji makedonski premier Zoran Zaev, ki je na volitve popeljal koalicijo Zmoremo, je že razglasil zmago. Svojim privržencem pa je sporočil: “Zmoremo, zares zmoremo. Uspelo nam je s prepričljivo in stabilno razliko treh poslancev pred VMRO-DPMNE, morda pa še enega do dva več. Državljani so prišli na volitve in volili za varno prihodnost, enotnost, solidarnost, gospodarsko domoljubje, red in pravičnost, državljani so se odločili za boljši danes in boljši jutri,”je še poudaril. A lahko se zgodi, da je zmagoslavje prehitro, kajti po besedah novinarja Cvetina Čilimanova, je bila spletna stran za prikaz volitev napadena s strani hekerjev, zato še nimajo uradnih rezultatov.

Staro-novi premier? (Foto: STA)

Čilimanov še pravi, da je velika verjetnost, da se bodo stranke, ki predstavljajo albanske skupnosti priključile zmagujoči stranki. “To pomeni, da bomo uvedli resne spremembe. Albanščina bo postala drugi uradni jezik, himna bo morala biti brez besedila oziroma bomo morali imeti še kakšen verz v Albanščini.” Generalni sekretar VMRO-DPMNE Igor Janušev pa je v sredo zvečer povedal, da je tekma tesna in da bodo do jutra počakali na končne izide. “Dejstvo je, da ljudje ne želijo koruptivne vlade – želijo prenovo. Opozicija je na teh volitvah pokazala, da ima več glasov kot vladajoče stranke,” je dejal po poročanju Mie. Čilimanov še obrazloži, da je korupcija na socialdemokratski strani zelo visoka, saj je že v preteklosti financirala kriminalne združbe.

Tesen izid so nakazovali že prvi rezultati
Že prvi izidi po zaprtju volišč v sredo zvečer so nakazovali, da bo volilni izid tesen. Stran, na kateri volilna komisija objavlja rezultate, se je sesula po nekaj sekundah, tako vladni socialdemokrati kot opozicijska konservativna VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskega pa so zatrjevali, da so v vodstvu. Tiskovni predstavnik volilne komisije Admir Šabani je povedal, da so njihovo spletno stran napadli hekerji. Tehniki naj bi spletno stran že ponovno vzpostavljali, Šabani pa je pozval k preiskavi incidenta.

Vodja opozicijske konservativne stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski skupaj z ženo oddaja glas (Foto: STA)

Po podatkih komisije je, od 1,8 milijona volilnih upravičencev, do 20.45 ure, glasovalo 50,68 odstotka volivcev. Volitve, ki so jih zaznamovali strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, so se končale ob 21. uri. Zaradi nastale situacije s koronavirusom so bila volišča odprta dve uri dlje kot običajno, s čimer so se izognili gneči. Prav tako so poskrbeli za varnostne ukrepe, saj so morali vsi udeleženci nositi maske, spoštovati so morali medsebojno razdaljo in si razkužiti roke ob vstopu na volišče. “Hitra sestava vlade je predvsem v interesu socialdemokratske stranke, a se lahko zgodi, da bo oblikovanje koalicije trajala celo več tednov ali mesecev. Vendar ni nobenega straha, trenutno imamo tehnično vlado, ki epidemijo dobro obvladuje in lahko sprejema zakone,” še dodaja Čilimanov.

Sara Kovač