fbpx

Uradno: Grozodejstva ISIS so genocid

Vir: EPA

Poboji, množične usmrtitve in preganjanje kristjanov, jazidov in ostalih etničnih skupin, ki jih je zagrešila samooklicana Islamska država, so sedaj tudi uradno priznana kot genocid. Evropski parlament je pobudo Evropske ljudske stranke (EPP/ELS) obravnaval in sprejel, sedaj pa poziva tudi Varnostni svet Združenih narodov, da stori enako.

To je zgodovinska odločitev. Izvoljeni predstavniki iz 28 držav, ki predstavljajo preko 500 milijonov prebivalcev, so poslali jasen signal državam članicam, Evropski komisiji in mednarodni skupnosti, naj v skladu s principom “Odgovornosti za zaščito”, nekako ukrepajo, je odločitev Evropskega parlamenta komentiral švedski poslanec EPP Lars Adaktusson.

Resolucija jasno opredeljuje, da bi morali vse, ki iz etničnih ali verskih razlogov načrtujejo, napeljujejo in izvajajo genocid, privesti pred roko pravice, kjer bi se jim sodilo zaradi kršitev mednarodnega prava, vojnih zločinov, zločinov proti človeštvu in genocidu.

Evropski parlament je prvič v zgodovini sprejel resolucijo o genocidu, ki je še vedno v teku.

Donatorska konferenca v Londonu
Medtem ko je Evropski parlament sprejemal zgodovinsko resolucijo, je v Londonu že potekala dobrodelna konferenca, na kateri nameravajo svetovni voditelji zbrati 8, 3 milijarde evrov za pomoč Sircem. Zbrana sredstva naj bi se porabila za lažjo integracijo migrantov v državah, ki gostijo migrante. Levji delež sredstev je namenjen izobraževanju in zaposlovanju.

Konference se udeležuje okoli 70 svetovnih voditeljev, med drugimi tudi Miro Cerar. Slovenija namerava donirati 200.000 evrov.

Politična rešitev
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je na že četrti donatorski konferenci, odkar je v Siriji izbruhnila državljanska vojna, pozval politične voditelje, naj že končno poiščejo politično rešitev problema, britanski premier Cameron pa je pozval k novim pristopom.

Včeraj so se – le nekaj dni po tem, ko so se začela – zaključila mirovna pogajanja ZN v Ženevi. Posebni odposlanec ZN Staffan de Mistura sicer vztraja, da pogajanja niso spodletela. Nadaljevala naj bi se 25. februarja.

Ž. K., STA