fbpx

Usul se je pogrom: BBC vprašal sledilce, če se strinjajo s tem, da muslimanka zapusti islam in zbeži iz Savdske Arabije

Foto: Facebook

BBC Azija je na družabnem omrežju Twitter objavil vprašanje za svoje sledilce, in sicer, če spoštujejo odločitev najstnice, ki je pobegnila iz Savdske Arabije, ker bi jo, kot je zatrdila, družina ubila, če bi izvedela, da se je odpovedala islamski veroizpovedi. Objava tvita razumljivo ni ostala neopažena in je sprožila nemalo negodovanja.

BBC Azija se je na kritike hitro odzval in se odločil za izbris ter nato glede pobega 18-letne Rahaf Mohammed al-Qunun objavil nekoliko urejen tvit, v katerem so le zapisali, da je ta pobegnila zaradi družine, pri čemer pa so izpustili vprašanje: “Se strinjate z njeno odločitvijo?”

BBC Azija objavil opravičilo
Zaradi odziva jeznih bralcev v smislu: “vi ste potrata davkoplačevalskega denarja”, se je BBC Azija za zapis opravičil. Sicer pa je v preteklosti že sprožil polemiko glede tega, kaj je prava kazen za bogokletstvo? Tiskovni predstavnik BBC-ja je sporočil, da priznavajo, da je bilo vprašanje napisano na način, ki lahko vodi do napačne interpretacije. “Odločili smo se, da odstranimo vprašanje, ki je bilo namenjeno občinstvu iz Azije, kjer se prav tako soočajo s podobnimi vprašanji glede vere in družine.” 

Foto: Facebook

Po navedbah angleškega Metroja je 18-letnica v soboto poletela iz Kuvajta v Bangkok in se odločila, da pot nadaljuje v Avstralijo, a so ji to tajske oblasti preprečile. Ker ji je bilo naloženo, da mora odleteti nazaj v Kuvajt, se je odločila, da se zapre v hotelsko sobo in o svojem primeru preko družabnega omrežja obvesti javnost. Javno je pojasnila, da če se vrne nazaj domov, jo čaka gotova smrt. Po dveh dneh upiranja so tajske oblasti Uradu visokega komisarja Združenih narodov za begunce omogočile stik z najstnico in jo spravile na varno, daleč od letališča, da je oblasti ne bi vrnile nazaj domov. Trenutno še čaka na vizo in upa, da ji ne bo potrebno nazaj domov.

H. M.