fbpx

V Albaniji in na Kosovem pridržali 11 članov ISIS

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

V Albaniji in na Kosovu je bilo pridržanih 11 terorističnih osumljencev, ki jih sumijo financiranja terorizma, rekrutiranja borcev za skrajno skupino Islamska država (IS) in širjenja “teroristične propagande”.

Albanska policija je v soboto pridržala štiri osebe, osumljene sodelovanja in propagiranja Islamske države IS. Na Kosovem pa je bilo zaradi suma terorizma in groženj javni varnosti aretiranih kar sedem ljudi.

Pridržani naj bi bili člani IS, ki naj bi pod vodstvom vodje džihadistov za državljane Kosova v Siriji Lavdrima Muhaxherija načrtovali teroristične napade na Balkanu. Le-ti naj bi bili povezani tudi z ostalimi džihadisti na Balkanu, še poročajo mediji.

Albanija in Kosovo, ki sicer udeležbo v oborožene konflikte v tujini uvrščata med dejanja, ki se kaznujejo z desetletno do dosmrtno kaznijo, pa sta se kot državi z največjim deležem prebivalstva pridružili džihadističnim skupinam v Siriji in Iraku.

Albanija pa se je s sodbami zaradi financiranja in rekrutiranja borcev za džihadistične skupine v Siriji že soočala maja letos, ko je dosodila zaporno kazen do 18 let devetim moškim, med njimi tudi radikalne imame.

K. Ž., STA