fbpx

V Belgiji potrdili prvi primer novega južnoafriškega mutantskega seva “nu”

Foto: Pixabay

Zaradi novoodkritega naprednega mutantskega seva sars-cov-2  iz Južnoafriške republike, imenovanega NU, so se zganili tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji. Medtem belgijski mediji poročajo, da je bil prvi primer okužbe s covidovim sevom nu že potrjen v Belgiji. Nu, ali po slovensko Ni, je sicer 13. črka grškega alfabeta.

Novi primer okužbe s covidom-19 sevom “Nu” ali po slovensko “Ni” so v Belgiji po poročanju belgijske radiotelevizije RBTV zabeležili pri mladi ženski, ki je simptome bolezni razvila 11 dni po vrnitvi s potovanja iz Egipta prek Turčije. Pacientka naj ne bi mela nikakršnih povezav z Južnoafriško republiko ali katerimi od preostalih držav na jugu Afrike.

V četrtek, 25. novembra 2021, smo na Nova24TV poročali, da so primere novega seva Ni potrdili v Bocvani, JAR in Hongkongu. V Hongkong je okužbo prinesel moški, ki se je vrnil s potovanja po Afriki. Variacija novodkritega seva se ponaša s kar 32 mutacijami, številne od mutacij pa nakazujejo, da gre za proti cepivom izredno odporen sev. Znanstveniki se zato bojijo, da bi Ni lahko prestavljal veliko večjo nevarnost kot karkoli do sedaj.

Ne cepljena ne prebolela

Prva identificirana pacientka z Nujem v Evropi naj ne bi bila cepljena, niti ni covida-19 prebolela v preteklosti. Bolezen se je na koncu pokazala skozi simptome, značilne za resnejšo obliko gripe. Z izjemo ljudi v domačem gospodinjstvu naj ne bi bila z nikomer v tako imenovanih rizičnih stikih. Ravno tako nihče od domačih ne kaže simptomov bolezni.

Oglasil se je tudi slovenski premier Janez Janša, ki je sporočil, da slovenska vlada že usklajuje enotno blokado letalskega prometa iz južnoafriške regije za EU. “Varianta koronavirusa B.1.1.529 se širi izjemno hitro in predstavlja novo skrb v naslednjih tednih in mesecih. Ravnajmo odgovorno,” je pozval Janša prek Twitterja in dodal ključnik #cepimose.

Zaskrbljeni tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji

Tudi pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) so sporočili, da trenutno preučujejo stanje, povezano s sevom Ni. Po trditvah dr. Marie Van Kerkhovenove bi lahko preučevanje novega seva trajalo več tednov. Pri tem znanstveniki WHO, tako kot njihovi južnoafriški in britanski kolegi svarijo pred ogromnim številom prisotnih mutacij.

Medtem je na prisotnost prvega primera Nu v Izraelu opozoril dr. Miha Pogačnik. Biokemik Roman Jerala s Kemijskega Inštituta v Ljubljani pa je izpostavil, da so eksperimenti v povezavi z analizo mutacij različice B.1.1.529 (ni) še vedno v teku. “Očitno bo ta virus vrgel proti nam vse, kar je možno,” je prepričan Jerala, ki pa za razliko od kolegov iz tujine še vedno verjame, da bodo trenutna cepiva vsaj delno učinkovita proti Ni sevu.

Profesor klinične mikrobiologije s Cambridge University, Ravi Gupta, ki je v preteklosti po poročanju RT že svaril pred možnostjo pojava “supermutantnskih” covid variacij, je sporočil, da so v njegovem laboratoriju identificirali dve specifični mutaciji v sevu Ni, ki bi lahko povečale kužnost in zmanjšale zmožnost prepoznave za protitelesa. S preprostimi besedami, to pomeni manjšo učinkovitost cepiv, saj so trenutno razpoložljiva cepiva prilagojena za starejše iteracije virusa in se ne morejo ustrezno odzvati na spremembe med spike proteini, ki so značilne za Ni sev.

Ivan Šokić