fbpx

V brazilskih zaporih pogosta obglavljanja zapornikov, ki se končajo v kopelih krvi

Foto: iStock

V krvavem masakru med kriminalnimi tolpami v brazilskem zaporu je bilo ubitih najmanj 33 zapornikov, dogodek pa se je pripetil le nekdaj dni po tem, ko je bilo 56 zapornikov ubitih in pohabljenih v zaporniškem izgredu v sosednji zvezni državi.

Včerajšnje nasilje je izbruhnilo v največjem zaporu v brazilski zvezni državi Roraima, objavljene pa so bile tudi fotografije z grozljivimi podobami, saj le-te prikazujejo kup trupel, posejanih po zaporniških hodnikih. Zgradba, v kateri je prišlo do krvavega incidenta, je prenatrpana s 1.475 zaporniki, čeprav je ta namenjena bivanju 750 zapornikom.

Brazilija naj bi imela zapore pod nadzorom
Brazilski pravosodni minister Alexandre Moraes je v izjavi za javnost povedal, da včerajšnji masaker ni povezan s tistim, ki se je pripetil v ponedeljek v zvezni državi Amazonas, in izrazil prepričanje, da ima Brazilija vzpostavljeno kontrolo nad svojimi zaporniki.

Varnostni strokovnjaki pa so že v ponedeljek napovedali več nasilja v brazilskih zaporih, ki jih vodijo kriminalne tolpe, poroča britanski Daily Mail. Rafael Alcadipani, eden izmed strokovnjakov, je povedal, da je situacija podobna kotaleči se snežni kepi in dodal, da vlada ne more storiti ničesar, da bi zajezila nasilje v kratkem času. “Plačujemo ceno za petdeset let popolnega zanemarjanja zaporniškega sistema.”

Zaporniki so bili obglavljeni, trupla pa razkosana
Polovica umrlih v včerajšnjem incidentu je bila obglavljena, večina pa je bila celo razkosana. Izgred naj bi bil odziv na vstajo in smrt 56 ljudi v visoko varovanem zaporu v Manausu, v sosednji zvezni državi Amazonas, ki se je pripetila v soboto zvečer.

V izgredih je iz zaporov v Amazonasu skupaj pobegnilo 184 zapornikov, od teh pa so jih do četrtka ujeli 65, kar pomeni, da jih je več kot polovica še vedno na begu. Policija je postavila cestne zapore po mestu, lokalni mediji pa poročajo, da se je v roku 24 ur po pobegu zapornikov pripetilo 12 umorov. Izgredniki v zaporu Anisio Jobin so med izbruhom nasilja skozi okna vrgli trupla,  ki so bila večinoma obglavljena, na podlagi mrliške obdukcije pa so ugotovili, da so bili številni zažgani do smrti.

Foto: epa

Foto: epa

Ta teden je krvavi pokol v zaporih prinesel skupaj večje število žrtev kot največji pokol leta 1992, ko je bilo v zaporu v Sao Paulu ubitih 111 zapornikov. Lansko leto se je v brazilskih zaporih pripetilo 379 nasilnih smrti, vključno z umori in s samomori.

Organi za nevzdržno stanje okrivili zasebno podjetje
Brazilski predsednik Michel Temer je predvčerajšnjim povedal, da so bili umori v zaporih zgolj strašna nesreča in dodal, da javne agencije ne nosijo odgovornosti, saj naj bi zapore, v katerih je umrlo največ zapornikov, vodila zasebna družba.

Minister Alexandre de Moraes je za pokole poimensko okrivil podjetje Umanizzare, ker naj ne bi vodilo zapora ustrezno. “Popolnoma jasno je, da problem predstavlja podjetje, saj drugače ne bi bilo mogoče, da bi zaporniki v stavbo zapora pretihotapili rezila, nože, kose kovine in strelno orožje.” Na njegove izjave pa se je odzvalo tudi podjetje, ki je zatrdilo, da je bila varnost okrepljena in državne organe okrivil, da so odgovorni zaradi prenatrpanosti zaporov.

N. Ž.