fbpx

V državi, ki tepta pravice žensk, prepovedali tudi obiskovanje kinomatografov

Fotografija je simbolična (foto: STA).

Ta teden je zaznamoval konec dalj časa trajajočega upanja, da bo v Kraljevini Savdska Arabija, ki ji muslimani pravijo tudi dežela dveh svetih mošej, mogoče ponovno odpreti kinematografe, kjer je že od leta 1980 dalje prepovedano gledati filme.

Domača režiserka Haifaa al-Mansour je za ameriški CNN povedala, da so bili njeni upi glede odprtja kinomatografov zrušeni že neštetokrat, in dodala, da je njen optimizem spodbudilo izvajanje programa Vision 2030, ki obljublja vrsto kulturnih reform, da postane gospodarstvo, ki temelji večinoma na nafti, bolj raznoliko.

Al-Mansourjeva je povedala, da je bila kot režiserka ponosna na svoj filmski prvenec “Wadjda”, za čigar predvajanje se je zavzelo Savdsko-arabsko združenje za kulturo in umetnost v Riadu, glavnem mestu države, da bi se lahko kvalificiral za nagrado oskarja. “Zelo sem bila ponosna, da bom lahko svoj film delila s savdskim občinstvom,” je izjavila in dodala, da je na socialnih omrežjih nemočno gledala, kako so ljudje pričeli objavljati video posnetke z bradatimi moškimi, ki so se zavzeli za to, da se predvajanje filma prepove. “Iz tega razloga je bil film predvajan na nemški in ameriški ambasadi.”

Wadjda je prvi film, ki je bil v celoti posnet v Savdski Arabiji in ki ga je posnela ženska režiserka.

Vabljeni k ogledu napovednika filma:

Po prepričanju Al-Mansourjeve bi odprtje kinomatografov predstavljalo povečanje možnosti za zabavo, ki je domačega izvora, saj Savdska Arabija predstavlja državo, kjer ljudje večino svojega prostega časa preživljajo za štirimi stenami. “Filmska industrija bi lahko imela veliko razsežnosti, prav tako pa bi jo bilo enostavno nadzorovati, da ne bi odstopala od naše kulture. Ne razumem, zakaj to predstavlja takšen problem?” 
Kina in koncerte označil kot nemoralne 
Veliki mufti Savdske Arabije Abdul Aziz Al Sheikh je razglasil, da so kina skupaj s koncerti nemoralni, saj naj bi predstavljali grožnjo tradicionalnim vrednotam. Al-Mansourjeva je komentirala, da se v državi sicer dogajajo pozitivne spremembe, ki vodijo k modernizaciji, saj se ženske lahko zaposlujejo v nakupovalnih središčih in na drugih delovnih mestih, še vedno pa kljub temu ženski ni dovoljeno voziti avta in obiskovati kina.
Al-Mansourjeva je dejala, da jo moti, ker na televiziji vedno prikazujejo prebivalce Savdske Arabije kot teroriste, ekstremiste in kulturne primitivce, ki se niso zmožni zliti z modernim svetom. “Pravo Savdsko Arabijo želim prikazati svetu s pomočjo filma, sicer bo ta resnica še naprej zamolčana.”
N. Ž.