[Video] Slovenska realnost, ki vodi k samomoru Evrope: Migrantom luksuzna stanovanja in oskrba za 1963 EUR na mesec, Slovenci naj se pa znajdejo sami

Datum:

Od leta 2015 se soočamo z velikim povečanjem migracij z vzhoda. V letu 2016 je slovensko mejo s pomočjo vlade Republike Slovenije ilegalno prestopilo več kot 500.000 migrantov. Predlog spremembe zakona o tujcih, s katerim naj bi Slovenija zaščitila svoje meje v primeru novega navala ilegalnih migrantov, buri duhove. Ministrica Györkös Žnidar se zaveda problema in je zato tudi predlagala zakon, ki bi lahko problem rešil, vendar minister Klemenčič zakon ruši. Poslanci SMC so razdeljeni in ne vedo, kaj bi naredili, zato so prišli do tako imenovanega kompromisa, po katerem bi za zaprtje meja potrebovali dvotretjinsko večino v Državnem zboru. To v praksi pomeni, da je zakon zgolj mrtva črka na papirju, saj te večine ne bo mogoče doseči. Ob tem je treba navesti tudi dejstvo, da je za uvedbo izrednih razmer v državi potrebna le navadna večina, čeprav izredne razmere suspendirajo človekove pravice. Zanimivo je, da SDS, kljub temu da je v opoziciji, predlaga, da se pooblastila prenesejo na vlado.

                   

Kaj se dogaja, da se levica ni sposobna enotno postaviti v bran naši državnosti? Zakaj bo koalicija sprejela zakon, ki ne bo deloval? To lahko razložimo le tako, da je levici interes islamizacija Evrope ter s tem destabilizacija najbolj demokratične in socialno pravične družbe na svetu. Levica namreč uspešno obvladuje družbene podsisteme le v izrednih razmerah. Gre za projekt uničenja nacionalnih držav in identitete narodov. Kako si lahko drugače razlagamo zagovarjanje sprejemanja prevelikega števila ilegalnih migrantov na nekontroliran način? Ob tem pa levičarji vztrajno zagovarjajo pristop, da se moramo Evropejci prilagoditi prišlekom. Ker gre za perečo problematiko, je bila ta tudi osrednja tema včerajšnje oddaje Hobotnica z voditeljem Borisom Tomašičem, v kateri je svoje argumentirane izjave predstavil nekdanji minister za notranje zadeve Vinko Gorenak.

Ker se pogosto mešajo pojmi, je treba najprej razumeti nekaj osnovnih pojmov, kot so begunec, prosilec za azil, migrant. Begunec je tisti, ki mu je skladno z zakonom o azilu priznan status begunca. Prosilec za azil pa je tisti, ki še zaprosi za mednarodno zaščito in je v postopku ugotavljanja statusa. Migranti pa so tujci, ki vstopajo v državo, da bi v državi ostali zaradi ekonomskih ali socialnih razlogov ali pa da bi odšli v neko drugo ciljno državo.

V skladu s Konvencijo o statusu beguncev, sprejeto na Diplomatski konferenci Združenih narodov o statusu beguncev in oseb brez državljanstva z 28. 7. 1951, je status begunca lahko priznan osebi, ki se “zaradi utemeljenega suma pred preganjanjem, osnovanem na rasi, veri, narodni pripadnosti, pripadnosti določeni družbeni skupini ali določenemu političnemu prepričanju, nahaja izven države, katere državljan je, in ne more ali zaradi takšnega strahu noče uživati varstva te države, ali gre za osebo, ki nima državljanstva in se nahaja izven države, kjer je imela običajno prebivališče, pa se zaradi takšnih dogodkov ne more ali noče zaradi omenjenega strahu vrniti v to državo”.

Statusa begunca ne more dobiti nihče, ki je v Slovenijo vstopil iz tretje varne države
Zakon o azilu v 1. odstavku 37. člena pravi, da prosilcu za azil, ki prihaja iz varne tretje države v smislu 2. člena tega zakona, pristojni organ prošnjo za azil s sklepom zavrže. Zakon o tujcih pa v osmem členu določa, da mora imeti tujec za vstop v Republiko Slovenijo poleg veljavne potne listine iz prejšnjega člena tudi vizum ali dovoljenje za prebivanje, ki ga je izdal pristojni organ Republike Slovenije ali pristojni organ države pogodbenice Konvencije o izvajanju schengenskega sporazuma z dne 14. junija 1985, če ni z zakonom ali mednarodno pogodbo drugače določeno. Tako je več kot očitno, da statusa begunca ne more dobiti nihče, ki je v Slovenijo vstopil iz tretje varne države, ne glede na razloge, zakaj je zapustil svojo matično državo. Vsi ostali tujci pa so zavezani spoštovati zakon o tujcih in vstopati v državo v skladu z evropskimi in slovenskimi predpisi.

Gorenak je poudaril, da beguncev v zakonskem smislu na območju Republike Slovenije nikoli ni bilo in jih tudi ne more biti, saj morajo tisti, ki imajo pravico do prošnje za azil, to navesti v prvi varni državi, in ne v Sloveniji. “Zakonodaja nikjer ne pravi, da bi lahko begunec zaprosil za azil v državi, ki si jo bo on sam izbral. To so večinoma: Grčija, Italija in Turčija.” Tomašič je dodal, da podatki Ministrstva za notranje zadeve potrjujejo tej trditvi, saj je bilo v lanskem letu prejetih okrog 1100 prošenj za azil, od katerih jih je bilo odobrenih manj kot 100. “Gre za očitno zlorabo statusa pri tako veliki množici ljudi.”

(foto: Nova24TV/M. G.).
(foto: Nova24TV/M. G.).

Večina današnjih migrantov je za bojevanje sposobnih moških
Leta 1994 je iz vojnih območij na Balkanu (iz Bosne) v Slovenijo prispelo 70.000 ljudi, med katerimi so bili otroci do 18. leta, ženske in moški nad 60. let. Med njimi ni bilo moških, starih 18 do 60 let, saj so ti ostali doma z namenom, da si ustvarijo državo, ne pa kot sedaj, ko smo priča migracijam, v katerih kar 75 % migrantov predstavlja mladih moških, ki prihajajo iz držav, v katerih v 75 % ni vojne. Gorenak je poudaril, da tudi Slovenci leta 1991 v času vojne za Slovenijo nismo bežali v postavljene šotore, ki so bili postavljeni na avstrijskem Koroškem, in dodal, da smo v roke prijeli puško in se borili.

Naša vlada je s tem, ko je čez mejo spustila 500.000 ljudi, kršila našo in schengensko zakonodajo. Gorenak je poudaril, da je prestop meje med Slovenijo in Hrvaško možen, če si državljan EU, če imaš ustrezno vizo ali če prihajaš iz držav, ki nimajo vizumskega režima z EU in imaš veljavni dokument. “Vsi ostali bi morali biti tam zavrnjeni in zadržani,” je povedal in dodal, da je bila Merklova tista, ki je migrante na ves glas vabila v Evropo. Glede možnosti vračanja migrantov iz Nemčije v Slovenijo je Gorenak povedal, da veljavni evropski predpisi pravijo, da lahko ti k nam migrante pošljejo le, če bomo mi s tem soglašali. Opozoril je, da če se bo vlada  obnašala tako, kot se ob pismih, ki pridejo iz Sveta Evrope, potem je mogoče vse. “Vlada ima vso možnost, da reče NE, če si to upa, seveda.”

Predlog Zakona o tujcih
Ministrica Györkös Žnidar je letos poleti spisala zakon, ki pravi, da v primeru množičnega prihoda ilegalnih migrantov in v razmerah, ko država teh množic migrantov ne bi mogla obvladati, zapremo mejo. Takšen Zakon o tujcih, kot je bil predlagan, bi moral biti po prepričanju Gorenaka na mizi že junija ali julija 2015, ko smo vsi vedeli, kaj se bo zgodilo. “Madžari so napovedali zaprtje meja in jasno je bilo, da bo val šel iz Srbije in Hrvaške tudi preko Slovenije.”

Foto: STA
Foto: STA

Predlagan zakon je na vladi sprožil spor, po besedah Gorenaka je temu najbolj nasprotoval Klemenčič, zato je šel ta v predal predsednika Državnega zbora. “Ker smo to vedeli, smo pripravili svoj predlog, ki ga potem nismo vložili, saj nismo želeli rušiti dobre namere vlade.” Povedal je, da je Milan Brglez pričel kričati, da tega ne more sprejeti in je za seboj potegnil profesorsko elito, zaradi česar je v največji vladni stranki SMC prišlo do razkola.

Na podlagi govoric v DZ naj bi pismo Sveta Evrope spisal Klemenčičev kabinet
Gorenak je poudaril, da medtem ko so uradniki vlade še pisali čistopis zakona, je prišlo že prvo pismo iz Sveta Evrope, ki protestira glede kršenja človekovih pravic in svari pred morebitnim plačevanjem odškodnin. “Sekretar Sveta Evrope, ki je podpisal ta zakon, še sploh ni videl zakona. Še mi ga nismo videli.” Opozoril je na govorice iz Državnega zbora, ki pravijo, da naj bi to pismo nastalo v kabinetu ministra Klemenčiča, ki je bilo nato poslano v podpis na Svet Evrope. Poleg tega je razkril tudi besede poslancev na Odboru za notranjo politiko prejšnji petek, da naj bi Brglez poslancem, ki podpirajo zakon, odredil, da naj gredo in jih želel nadomestiti s tistimi, ki temu nasprotujejo. “Če bi prišlo do glasovanja, bi predlog zakona padel, na srečo pa je predsednik odbora Dušan Verbič preložil sejo.” Gorenak je poudaril, da v primeru, če bo nov amandma tega zakona sprejet, bo potrebno za zaprtje meje zbrati dvotretjinsko večino, kar je nemogoče.

Gorenak: “Zaprtje meja predstavlja predukrep izrednih razmer ali vojne in to dvoje je mogoče sprejeti z navadno večino. Iz tega razloga je popolnoma nelogično, da bi bilo treba za preprečevanje teh dveh zbrati dvotretjinsko večino.”

Foto: Nova24TV
Foto: Nova24TV

V vladi najostreje nastopila ministrica za notranje zadeve
Gorenak je podal upanje, da bo na današnji seji zmagal razum in da predlagan amandma ne bo sprejet ter dodal, da se Klemenčič zavzema za milejši ukrep, ker je zelo ambiciozen in si po ministrskem mandatu želi dobro službo, to nasprotovanje ostrejšim ukrepom pa bi mu prineslo tudi dobre reference. “Tudi Brglez išče pogoje za svoje preživetje, saj bi zelo rad postal zunanji minister ali pa predsednik države.” Skritiziral je tudi neodločno držo Cerarja, ki kot ustavni pravnik ni dal nobenega jasnega signala in pohvalil ravnanje notranje ministrice, ki je celo komisarju poslala ostro pismo. “To bi moral storiti Cerar.”

Obstaja nevarnost samomora Evrope
Pravniki in zakonodajno-pravna služba preveč ozko gledajo na predpise in na mednarodne konvencije, je povedal Gorenak in dodal, da so te nastale po I. svetovni vojni in so namenjene za nekaj sto ljudi, ne pa za takšne množice. “Nobena evropska norma nima pravice podreti ustavnega reda države. Nobena konvencija ne nalaga, da moramo sprejeti toliko ljudi, da sami ne bomo zmožni več živeti.” Spomnil je na besede dolgoletnega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu in mednarodnega predavatelja prava Boštjana M. Zupančiča, ki je je rekel, da ko so v Veliki Britaniji zaprli tunel, tja niso poslali nobenega pisma, saj bi se tam temu smejali in se iz njegove vsebine norčevali, pri nas pa kar pokleknemo. “Problem je, da je Slovenija pokleknila. Če mejo zapremo, ne kršimo človekovih pravic, saj le-teh ne moremo kršiti onstran meje.”  Podal je prepričanje, da si ne smemo dovoliti, da bi pri nas zavladale razmere, v katerih so sedaj migranti v Srbiji. “Če jih spustimo naprej in jih Avstrija nato ne vzame, bodo lačni hodili po Tivoliju.” Gorenak je poudaril, da meja solidarnosti mora obstajati, ampak v okviru zmožnosti in nikakor ne preko svojih meja. “V nasprotnem primeru bo prišlo do samomora Evrope.” 

Foto: STA
Foto: STA

Gorenak je podal prepričanje, da se Evropska unija v primeru razdelitve migrantov obnaša hinavsko, saj nalaga državam, kot so Češka, Poljska in Madžarska, koliko ljudi iz Italije naj te sprejmejo, in dodal, da pa teh držav niso vprašali, koliko ljudi bi sprejeli iz Ukrajine. “To je zelo hinavsko glede na to, da je v tem primeru šlo za pol milijona beguncev.”

Celotna oskrba za migranta na mesec znaša vrtoglavih 1963 evrov 

Sklicevanje na človekove pravice ilegalnih migrantov je mantra levičarjev. Ob tem jih pa prav nič ne brigajo pravice slovenskih državljanov. Prosilec za azil dobi mesečno 27 evrov, celotna oskrba z vsemi ostalimi stroški pa znaša po zadnjih podatkih računskega sodišča 1963 evrov na mesec. Za primerjavo poglejmo, kako ravna država s slovenskimi državljani. 27,9 odstotka upokojencev prejema starostno pokojnino do 500 evrov. Slab odstotek oziroma kar okrog 3200 jih prejema pokojnino, ki je nižja od 200 evrov. Starostno pokojnino do 600 evrov prejema 46,6 odstotka upokojencev. Neto minimalna plača pa znaša 613 evrov. Že iz teh podatkov je razvidno, da država bistveno bolje skrbi za tujce, ki nič ne prispevajo v naš proračun, kot za delavce in upokojence, ki leta leta plačujejo davke in prispevke.

Azilanti bodo živeli v luksuzno opremljenih stanovanjih
Za ilustracijo, kakšno perverzno logiko uporablja naša vlada, ponazarja dejstvo, kakšna luksuzna stanovanja pripravlja vlada za azilante. Azilanti bodo dobili povsem novo opremo. Večina bo za kuhanje dobila nove steklokeramične plošče, pralni stroji morajo biti za pranje do 5 kilogramov perila, robovi omar in postelje morajo biti ‘oplemeniteni’, vzmetnice morajo biti medicinske. Glede tega, kakšen naj bo televizor, je zahteva denimo naslednja: barvni TV sprejemnik z diagonalo minimalno 81 centimetrov ter stenski nosilec z roko za LED/LCD TV do 99 centimetrov), ki je dvojno vrtljiv (do 180 stopinj in nagiben do 15 stopinj).

Gorenak je poudaril, da je sicer treba biti solidaren do pomoči potrebnih, a vendar v skladu  svojih zmožnosti. “Prav nihče v tej državi nima pravice odločiti, da ima prosilec za azil ali oseba, ki mu je azil odobren, več kot upokojenec, ki je 40 let garal za to državo, ali več kot delavec, ki osem ur gara za strojem. To, kar počenejo, je zločin nad našimi ljudmi.”

Več kot očitno gre za norčevanje iz lastnih državljanov, saj si mnogo državljanov in davkoplačevalcev niti približno ne more privoščiti takšnih stanovanj. Kaj se dogaja v glavah Mira Cerarja in njegove ekipe, ni mogoče razumeti. S temi dejanji pa pošiljajo na Bližnji vzhod podobno sporočilo, kot ga je pred letom dni Angela Merkel. Pridite v Slovenijo, mi bomo lepo poskrbeli za vas. Slovenci, vi pa potrpite in nas naslednjič spet volite.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...