V Franciji bo do leta 2022 iz zaporov izpuščenih 254 obsojenih islamskih teroristov; vlada ustanavlja neodvisno protiteroristično celico

Francoski zapori so zapolnjeni z radikalnimi islamskimi teroristi, ki že načrtujejo nova teroristična dejanja. Foto: EPA.

Francoska pravosodna ministrica Nicole Belloubet je na uradni tiskovni konferenci javnosti predstavila podrobnosti okrog delovanja nove t.i. protiteroristične enote, ki se bo med drugim primorana ukvarjati tudi z 254 obsojenimi islamskimi teroristi, ki naj bi se po napovedih na prostosti znašli že leta 2022. Nacionalna protiteroristična preiskovalna pisarna (PNAT) bo s svojo dejavnostjo uradno začela 1. julija, prva in glavna naloga pa bo opazovanje teroristov, ki jih bodo spuščali iz zaporov po Franciji v prihodnjih letih, poroča časopis Le Monde. Kot je povedala Belloubetova, je trenutno v zaporih 510 posameznikov, ki so jih obsodili zaradi terorizma, polovica teh, 254, pa bo izpuščena že do leta 2022, zaradi česar so prebivalci vse bolj prestrašeni. Francijo je namreč v zadnjih letih pretreslo kar nekaj terorističnih napadov, najbolj smrtonosen pa se je zgodil novembra leta 2015, ko so v Teatru Bataclan skrajneži pobili več kot 100 ljudi.

Francoske oblasti želijo med mladimi islamisti preprečiti nadaljnjo radikalizacijo prepričanj, zato je francoska vlada oblikovala prek 1500 posebnih enot v predelih mest, kjer je najbolj verjetno, da bi lahko prišlo do radikalizacije. Po napovedih bodo razvili še dodatnih 600 enot, ki se bodo ukvarjale z deradikalizacijo ekstremistov.

Le Monde sicer poroča, da bo Francija v prihodnjih dneh prejela novih 130 džihadistov iz Sirije, ki so se na Bližnjem vzhodu borili pod zastavo teroristične skupine Islamska država, v Franciji pa jih zdaj čaka sojenje zaradi zločinov. Belloubetova sicer pomirja javnost z besedami, da bo PNAT “prava protiteroristična vojska” in da bo organizacija delovala neodvisno od notranjega in pravosodnega ministrstva.

Francoska pravosodna ministrica Nicole Belloubet. (Foto: EPA)

Na Nova24TV smo v preteklosti že večkrat poročali, da so nekateri francoski zapori postali problematični zaradi islamske radikalizacije med zaporniki in s tem povezanega nasilja. Letos marca je zapornik zabodel dva paznika v visoko varovanem zaporu v mestecu Conde-sur-Sarthe v Normandiji. Nekateri džihadisti pa naj bi celo že načrtovali teroristične napade, ko jih bodo izpustili; po mobilnih telefonih, ki so jih pretihotapili v zapor, so celo neposredno komunicirali s predstavniki Islamske države.

T. F.

 • xtc

  Vsi tisti,ki jim je treoristično udejstvovanje in sodelovanje dokazano in so obsojeni je lahko izrek sodbe le smrt z obešanjem.

  • Zgornji

   Neee, bučman Nepoučen !!! ! !!! Mar meniš, da ni kake druge Učinkovite Rešitve za take Zlobne Izrodke ??? !!! ??? Namreč, jaz Vem za take Pozitivne Ukrepe, ki pa so žal prekruti za tukajšnje razkitje, čeprav jih Bomo uporabljali v Prihodnosti !!! ! !!!

 • Morala

  Sami sebi jamo kopljejo…c c c..

 • RATATA

  Za teroriste ni demokracije!! Bedaki!

 • KAPIBARA

  Napaka v osnovi !!
  Morilce izpuščat… lisici dat čuvat kurnik..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!