V Franciji bo do leta 2022 iz zaporov izpuščenih 254 obsojenih islamskih teroristov; vlada ustanavlja neodvisno protiteroristično celico

Francoski zapori so zapolnjeni z radikalnimi islamskimi teroristi, ki že načrtujejo nova teroristična dejanja. Foto: EPA.

Francoska pravosodna ministrica Nicole Belloubet je na uradni tiskovni konferenci javnosti predstavila podrobnosti okrog delovanja nove t.i. protiteroristične enote, ki se bo med drugim primorana ukvarjati tudi z 254 obsojenimi islamskimi teroristi, ki naj bi se po napovedih na prostosti znašli že leta 2022. Nacionalna protiteroristična preiskovalna pisarna (PNAT) bo s svojo dejavnostjo uradno začela 1. julija, prva in glavna naloga pa bo opazovanje teroristov, ki jih bodo spuščali iz zaporov po Franciji v prihodnjih letih, poroča časopis Le Monde. Kot je povedala Belloubetova, je trenutno v zaporih 510 posameznikov, ki so jih obsodili zaradi terorizma, polovica teh, 254, pa bo izpuščena že do leta 2022, zaradi česar so prebivalci vse bolj prestrašeni. Francijo je namreč v zadnjih letih pretreslo kar nekaj terorističnih napadov, najbolj smrtonosen pa se je zgodil novembra leta 2015, ko so v Teatru Bataclan skrajneži pobili več kot 100 ljudi.

Francoske oblasti želijo med mladimi islamisti preprečiti nadaljnjo radikalizacijo prepričanj, zato je francoska vlada oblikovala prek 1500 posebnih enot v predelih mest, kjer je najbolj verjetno, da bi lahko prišlo do radikalizacije. Po napovedih bodo razvili še dodatnih 600 enot, ki se bodo ukvarjale z deradikalizacijo ekstremistov.

Le Monde sicer poroča, da bo Francija v prihodnjih dneh prejela novih 130 džihadistov iz Sirije, ki so se na Bližnjem vzhodu borili pod zastavo teroristične skupine Islamska država, v Franciji pa jih zdaj čaka sojenje zaradi zločinov. Belloubetova sicer pomirja javnost z besedami, da bo PNAT “prava protiteroristična vojska” in da bo organizacija delovala neodvisno od notranjega in pravosodnega ministrstva.

Francoska pravosodna ministrica Nicole Belloubet. (Foto: EPA)

Na Nova24TV smo v preteklosti že večkrat poročali, da so nekateri francoski zapori postali problematični zaradi islamske radikalizacije med zaporniki in s tem povezanega nasilja. Letos marca je zapornik zabodel dva paznika v visoko varovanem zaporu v mestecu Conde-sur-Sarthe v Normandiji. Nekateri džihadisti pa naj bi celo že načrtovali teroristične napade, ko jih bodo izpustili; po mobilnih telefonih, ki so jih pretihotapili v zapor, so celo neposredno komunicirali s predstavniki Islamske države.

T. F.