fbpx

V Italiji se je pričelo sojenje županu, ki je sprejel številne migrante

Foto: epa

V južnem italijanskem mestu Locri se je danes pričelo sojenje proti sedaj že začasno suspendiranemu županu vasi Riace Domenicu Lucanu in proti 26 drugim osebam. Ta v preteklih letih v svojo vas sprejel številne migrante, očitajo pomoč pri nezakonitih migracijah in korupcijo.

Tožilstvo obsojenim očita še zlorabo položaja in prevare na račun države, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Lucana pa preiskovalci med drugim sumijo, da je skupaj s svojo partnerko organiziral navidezne zakonske zveze migrantov z domačini.

61-letni župan je v preteklih letih v svojo vas sprejel številne migrante.

Nepravilnosti z javnimi sredstvi
Lucana so v začetku oktobra lani začasno pridržali zaradi pomoči pri nezakonitih migracijah. Več tisoč ljudi se je oktobra zbralo v mestu Reggio Calabira in Rimu, kjer so protestirali za osvoboditev Lucana. Kasneje so ga izpustili iz hišnega pripora. Pred začetkom sojenja je Lucano poudaril svojo nedolžnost. “Vedno sem delal za bolj človeško družbo, za šibke in izobčene,” je dejal.

Foto: epa

Lucanove težave so se pričele lani, ko je policija ukazala nadzor njegove skupnosti. V preiskavi so ugotovili nepravilnosti v upravljanju z javnimi sredstvi za migrante, ki so živeli v občini. Nato je preiskavo prevzelo lokalno tožilstvo, ki je zahtevalo aretacijo do migrantov naklonjenega župana.

E. F., STA