Kritične varnostne razmere na območju Velike Kladuše in Bihaća: “Ljudje ne morejo spati, ker se bojijo za varnost svojih družin”

Migranti v Veliki Kladuši (Foto: Jutranji list)

Varnostne razmere na območju Velike Kladuše in Bihaća se dodatno zaostrujejo. V zadnjih dneh je namreč prišlo do številnih spopadov med migranti, ki bivajo v tamkajšnjih sprejemnih centrih. Lokalno prebivalstvo je vedno bolj zaskrbljeno zaradi situacije, ki jim onemogoča normalno življenje.

Bosna in Hercegovina se spopada z vedno večjim navalom ilegalnih migrantov, ki večinoma pristanejo v migrantskih centrih v Veliki Kladuši in Bihaću. Po poročanju spletnega portala Cazin.net se varnostne razmere na območju obeh omenjenih krajev posledično vedno bolj zaostrujejo. V zadnjem času prihaja med migranti tudi do številnih konfliktov, ki neredko vodijo do fizičnih obračunov, v katerih številni udeleženi utrpijo hude telesne poškodbe. Neomejeno gibanje nasilnih neidentificiranih oseb po Unsko-sanskem kantonu posledično povzroča vedno večjo paniko med lokalnim prebivalstvom.

Nasilje Pakistancev
Kapljo čez rob je predstavljal nedavni konflikt med Pakistanci in Alžirci v migrantskem centru Miral v Veliki Kladuši, ki ga policiji ni uspelo pravočasno zaustaviti. Tako je po poročanju domačina Envera Munjakovića iz lokalne skupnosti Polje 200 Pakistancev s kovinskimi palicami v rokah kmalu preganjalo Alžirce po celem kraju. “Tekli so po vasi, vstopali na dvorišča, ruvali ograje ter grabili Alžirce in jih brutalno pretepali,” je o nasilju Pakistancev povedal Munjaković. Zaradi omenjenega incidenta so se domačini na območju lokalne skupnosti Polje iz strahu zaprli v hiše, iz katerih večinoma pridejo le še, kadar je to nujno potrebno.

Migranti na območju Velike Kladuše (Foto: Al Jazeera Balkans)

Ljudje zaradi strahu ne spijo
Tudi sicer je nasilje migrantov na območju Velike Kladuše vsakodneven pojav. “Vsak večer se spopadajo pred bencinsko črpalko in pekarno,” o migrantih poroča Husein Karajić, prebivalec Polja. Ob tem pa velja poudariti, da nasilje ni edina težava, s katero se zaradi migrantov, ki so nagnjeni h kriminalnim dejanjem, soočajo v Veliki Kladuši. Domačin Asko Karajić iz lokalne skupnosti Polje pri tem opozarja zlasti na številne kraje in vlome. Ob tem poudarja, da domačini zaradi okrutnih kriminalnih dejanj živijo v ogromnem strahu: “Ljudje ne morejo spati, ker se bojijo za varnost sebe in svojih družin. Pred kratkim smo imeli primer, ko je skupina migrantov napadla tri naše domačine, zaradi česar je morala posredovati posebna policija.” Po poročanju Ale Šiljdedića, predstavnika Ministrstva za notranje zadeve Unsko-sanskega kantona, policija ne glede na vse še vedno nima pooblastil, da bi premestila tiste migrante, ki povzročajo največ škode.

Ale Šiljdedić (Foto: Youtube)

Kritično tudi v Bihaću
Kritično je tudi stanje v Bihaću, kjer je pred kratkim skupina 20-30 oseb pobegnila iz migrantskega centra ter po celem kraju lovila drugega migranta. Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve Unsko-sanskega kantona je skupina bežečega migranta ujela v mestnem parku v središču mesta ter ga hudo pretepla, zaradi česar se zdravi v bolnišnici. Nekaj nasilnih migrantov je bilo v omenjenem primeru tudi aretiranih.

EU se zaveda zaostrenih razmer
Zaostrenih razmer na območju Velike Kladuše in Bihaća se zaveda tudi vodja delegacije EU za Bosno in Hercegovino Lars Gunnar Wigemark, ki je na nedavnem srečanju predstavnikom Unsko-sanskega kantona obljubil 13 milijonov evrov pomoči za reševanje vprašanja migracij na nivoju države. Pri tem se je zavzel za pristop, po katerem bi se migrantski centri bolj enakomerno porazdelili po celi Bosni in Hercegovini. Tudi to pa zagotovo ne bi rešilo težav, ki jih povzročajo nasilni migranti. Nasprotno, problemi, s katerimi se sedaj soočajo predvsem v Unsko-sanskem kantonu, bi se tako razširili še na druga območja države.

Lars Gunnar Wigemark (Foto: Al Jazeera Balkans)

M. D.

 • mona lisa

  Za te divjake pomaga samo še orožje in izgon tja od koder so prišli. Drugače nas bodo ti divjaki preplavili. Kaznovat tudi izdajalske politike ki to dopuščajo in nas mirijo kako je vse pod nadzorom.

  • Steiermarkt

   Butasti Slovenceljni so zopet izvolili Tanjo Fajon.
   Ta drzava je obsojena na propad…

   • Vesna Skukan

    Res je, sem bila čist šokirana, da obstaja toliko idiotov z opranimi glavami, ki so volili Fajonko, celo preferenčni glas so ji dali!!!! Ona pa obljublja albancem, da naj volijo zanjo ker se bo potegovala za to, da jim odpravijo vizume za Evropo!!!?? Kreteni so vsi tisti, ki so jo volili!!!

    • Steiermarkt

     Slovenceljni radi verjamejo pravljicam…

 • Steiermarkt

  …”EU se zaveda zaostrenih razmer”…
  NI DOVOLJ DA SE EVROPSKI BIROKRATI CESARKOLI ZAVEDAJO.
  POTREBUJEMO AKCIJO. POTREBUJEMO NEKOGA KOT JE BIL VELIKI JOSIP BROZ DA OD ZAVEDANJA PREIDE K DEJANJEM IN ZASCITI SVOJ NAROD.

  • stajerc5

   Pa zakaj cvilis? Ti samo obesis yugosralno zastavo, jim poves po pravici, da si peder(buzirant) in bos kmalu resen vseh tezav!

   • Steiermarkt

    Teslo butasto. Jaz sem fina dama radodajka…
    Nauci se manir, sicer te nobena fina gospa ne bo niti povohala.

    • stajerc5

     Sorry, nisem vedel, da imas namesto vrecke z jajci en sparovcek! Jebi ga, tudi taksni se rodijo in morajo ziveti. Tebi je narava dala moznost, da odpres s.p. in zasluzis za in ali na tri nacine!

     • Steiermarkt

      Meni je moz zapustil ogromno. Ne rabim vec sluziti denarja.
      Ti pa se nauci manir, saj si stajerc tako kot jaz…

     • stajerc5

      RIP tvojemu mozu, ker se te je lahko resil.
      Stajerc? O ja, jaz sem Stajerc, kaj si pa ti, ti bo pa Sveti Peter povedal, seveda, ce mu bo uspelo…

     • Steiermarkt

      Stajerka, po obeh starsih. Oba iz Maribora.

     • stane

      To kar vidva pocneta je zivi dokaz,da se slovencki med sabo kregamo,tretji to nemoc iskoristi in sledi kaj? Propad slo naroda. To je pa cilj levokomunisticne drhali,ki nas zeli uniciti. Bodita pametna.

     • Steiermarkt

      Jaz nic ne pravim da on ni pameten in da nima po svoje prav. Ne razumem pa zakaj mene, fino Stajerko, daje v nic…

     • stane

      To jaz nebi delal nikoli.
      Zenske ste zlata vredne dusice. Mva vsem zenskam!!!!!

 • von Rhein

  Minister Poklukar o ilegalnih migrantih: Ljudje naj zaklepajo vrata domov (povzeto iz naslova članka v drugem mediju).
  To je izjava genija.

 • karlina

  EU se zaveda zaostrenih razmer
  Zaostrenih razmer na območju Velike Kladuše in Bihaća se zaveda tudi vodja delegacije EU za Bosno in Hercegovino Lars Gunnar Wigemark, ki je na nedavnem srečanju predstavnikom Unsko-sanskega kantona obljubil 13 milijonov evrov pomoči za reševanje vprašanja migracij na nivoju države. Pri tem se je zavzel za pristop, po katerem bi se migrantski centri bolj enakomerno porazdelili po celi Bosni in Hercegovini. Tudi to pa zagotovo ne bi rešilo težav, ki jih povzročajo nasilni migranti. Nasprotno, problemi, s katerimi se sedaj soočajo predvsem v Unsko-sanskem kantonu, bi se tako razširili še na druga območja države.

  HALOOOO, A TO JE REŠITEV, PREKLETA BANDA LEVIČARSKA IZ BRUSLJA, REŠITEV JE-STOP MIGRANTOM IN NIČ DRUGEGA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • xtc

  Pa kva zdej Bosanci?
  A boste ko kletekh in dilah poizkali osnovna sredstva in jih dekonzervirali in uredili zadevo?.

 • RATATA
 • Van Der Waals

  KUČAN NA SI JIH VZAME NA DOMA!!!! GNILOBA KOMUNISTIČNA!!!

 • Marija

  To je politika EU.Namesto da bi zaprli pomorske poti.Grčija jih z veseljem sprejemamo,saj jim vse zaračuna ima korist,ko migrante osušimo jih pa pošljejo naprej.Če bi jim Večina zaprla in prepovedaa ladjam pluti po njihovem morju nebi bilo migrantov,vsaj novega pritoka ne.Italijani so prepovedali plovbo tem reševalnim ladja pluti po njihovih vadah.Cela EU obkrožena z Jernej in ne morejo ustaviti pritoka.Samo velik denar in kriminal.Ti Afričani katere pošljejo na pot pa morajo priti v Evropo za ceno življenja,saj drugače jih uničijo.To je vojna.Seveda pa imajo nalogo povzročati čim večji nemir in vzbujati strah med domačim prebivalstvom.Vse imajo naprej ukazano in določeno.To je najhujši kriminal brez meja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!