Te lesene skulpture, ki so jih rezljali mojstri motornih žag, morate videti

Datum:

Na Gradišču nad Šentvidom in Stično so se že sedmo leto zapored zbrali virtuozi na motornih žagah. Od petka, 7. pa do nedelje, 9. junija, je na izletniški točki na Lavričevi koči potekal 7. Festival kiparjev z motorno žago. Vrhunec tridnevnega dogajanja je bilo sobotno državno prvenstvo v hitrostnem kiparjenju. Najbolj pogumni so se pomerili tudi v tekmovanju meta “motorke”.

 Na hitrostnem kiparjenju z motorno žago, v katerem kipar v 60 minutah iz hloda lesa izdela pravo mojstrovino, je letos tekmovalo devet tekmovalcev. Tekmovanje je z vzpodbudnimi besedami odprl podžupan občine Ivančna Gorica, Tomaž Smole. Številno občinstvo je po eno urnem kiparjenju lahko občudovalo umetnine izpod rok naslednjih kiparjev: Klemen Omejc iz Hotemaž je izdelal kip človeka ujetega v škatlo, kip dekleta, ki je po vodo šla, je mojstrovina Aleksandra Kuzme iz Bele Krajine, Rudi Bombek iz Maribora je izrezljal novoletno jelko, Logatčan Grega Tršar je avtor kipa ortopedskega stola s pajkom, kip Slončka Benjamina je izdelal domačin Dejan Kastelic, Tadej Brgles iz Ljubnega ob Savinji je izdelal veverico iz risane serije Ledena doba, Borut Cencelj iz Šentvida je lastnik spomladanskega jurčka, Jernej Verbuč iz Mozirja je izrezljal konja ter predsednik kluba Vlado Cencelj je ponosni lastnik Kristusa na križu.

Zmagovalna skulptura veverice.

Strokovna komisija v sestavi akademskega kiparja Ljubomirja Zidarja, kiparja Janeza Šepca in Nejca Slapnika, je po posvetovanju odločila, da je novi stari državni prvak Tadej Brgles (kip veverice), za njim pa sta se zvrstila Klemen Omejc (kip človeka ujetega v škatlo) in Jernej Verbuč (kip konja).

Podprvak.

Po besedah organizatorja in predsednika kiparjev Vlada Cenclja so priprave potekale na tridnevni dogodek brez večjih zapletov. Zaradi razmočenega terena so bili primorani prestaviti prizorišče dogajanja na bolj idilični prostor za cerkvijo sv. Miklavža. Izkazalo se je, da je lokacija še bolj praktična in primerna za samo izpeljavo dogodka. Organizatorji še sporočajo, da se že veselijo naslednjega 8. Festivala in že kujejo nove ideje in podvige.

Tretje uvrščeni tekmovalec.

V času festivala je bilo poskrbljeno tudi za zanimiv spremljevalni program. Že tradicionalno je bila na ogled razstava starih motornih žag iz zbirke Jožeta Skoka.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom",...