fbpx

V javnost pricurljala povsem nova zgodba iz grozljivega mesta Köln

Foto: epa

Iz Kölna po grozljivih spolnih napadih prihaja tudi pozitivna zgodba. Ameriška študentka je bila na silvestrovo žrtev poskusov spolnih napadov, vendar pa ji je na pomoč priskočilo pet Sircev, ki so jo rešili pred nasilnimi migranti.

Catilin Duncan je 27-letna študentka iz ZDA, ki živi na jugu Nemčije. Na silvestrski večer je s fantom prispela na glavno železniško postajo v Kölnu. Takoj ko sta vstopila skozi glavni vhod, sta videla veliko množico ljudi. V tej gneči je Catilin fanta kmalu izgubila izpred oči in kar naenkrat ga ni bilo nikjer več.

“Mislila sem si, da ga bom kmalu našla, zato nisem delala panike,” je za Deutsche Welle pojasnila študentka nevroznanosti, ki prihaja iz Seattla. Ko je ostala sama v množici ljudi, se je okoli nje kmalu nabrala gruča moških. Eden ji je z glave vzel klobuk, drugi pa so jo začeli otipavati. Moške je poskušala odriniti, s pogledi pa je iskala pomoč. Poskušala je pobegniti do vhoda, kjer je bilo največ ljudi.

Policija ji ni pomagala
“Policija ni bila preveč uporabna. Bili so preobremenjeni z množico ljudi pred železniško postajo, poskušali so obvladati kaos,” je povedala Catilin. Naenkrat jo je zopet obkrožila množica mladih moških, ki so se je začeli dotikati, jo vleči za lase in ji poskušali navzdol potiskati tudi glavo. “Postala sem močno prestrašena,” pripoveduje.

Končno se je uspela množici izogniti in je odšla do policistov, “ki pa se niso odzvali njenemu klicu na pomoč”. Prestrašena in uničena je zopet začela iskati svojega fanta, ki je imel tudi njeno denarnico in telefon. Kmalu je do nje stopil mlad Sirec in jo v nemščini vprašal, ali potrebuje pomoč. Ker Catilin ni govorila nemško, je fant poklical enega izmed prijateljev, Ahmada Mohammada, ki je govoril angleško.

Ahmad in pet prijateljev
Ahmad je 32-letni prebežnik iz Sirije, ki že šest mesecev živi v Nemčiji. S petimi prijatelji se je odpravil na pot čez Turčijo, Grčijo, Makedonijo, Srbijo, Mažarsko in Avstrijo, da je končno prišel v bavarsko mesto Passau. Pet prijateljev sedaj živi na različnih koncih Nemčije, za silvestrovo pa so se ponovno zbrali v Kölnu.

Kar so videli na glavni železniški postaji, jih je pretreslo. Ljudje so bili popolnoma podivjani. Ko so srečali Catilin, je bila objokana in prestrašena. Komaj so jo prepričali, da ji želijo pomagati. Pojasnili so ji, da bodo skupaj poiskali fanta. Ko so jo spremljali v množici, se je zopet našel moški, ki jo je začel otipavati. Nato so okrog nje sklenili krog, zato da se je ne bi nihče več dotikal.

Veseli, da so lahko pomagali
Po nekajurnem iskanju so končno našli Catilininega fanta. Ahmad je stopil do njega in mu dejal, da imajo nekaj zanj –“Tvoje dekle.” Trenutek, ko se je par končno našel, je bil po besedah Sirca nadvse ganljiv. Vsem je šlo na jok. Catilin je bila velikodušnim moškim nadvse hvaležna. Na koncu so ji celo dejali, da “so veseli, da so ji lahko pomagali”. Američanka bo še naprej ostala v stikih s fanti, ki so ji pomagali na silvestrski večer,

Ahmad Mohammad je bil naslednje jutro, ko je v medijih prebral, kaj se je dogajalo v Kölnu, naravnost pretresen. “Vesel sem, da smo v tej grozljivi noči storili nekaj dobrega,” je dejal za portal DW.

Nemška policija medtem tudi po skoraj treh tednih po množičnih napadih in nadlegovanjih žensk na silvestrovo v Kölnu beleži nove prijave kaznivih dejanj. Trenutno jih je že 809, je danes povedal vrhovni državni tožilec Ulrich Bremer. Še dan prej jih je bilo 766. 521 oseb je prijavilo spolna kazniva dejanja, poleg tega pa so še množično prijavljali tatvine in telesne poškodbe.

N. K.