fbpx

V javnost pricurljale informacije o naročenih umorih s strani diktatorja Lukašenka

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko (Foto: epa)

V javnost so pricurljale informacije, kako je beloruski KGB načrtoval politične umore v EU. Jasno je, kako bi lahko utopili ali ustrelili nekoga. To je jasno. Toda ni jasno, kako sprožiti naključno eksplozijo, kako zanetiti požar in ne puščati sledi o umoru,” je na razkritih zvočnih posnetkih slišati nekdanjega predsednika beloruskega KGB, Vadima Zaitseva. Belorusko ljudstvo je tako objavilo dokaze o sodelovanju samega beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka pri organizaciji političnih atentatov v tujini.

Beloruska varnostna služba je načrtovala politične umore na območju Evropske unije na ukaz Aleksandra Lukašenka, ki še vedno ilegalno vzdržuje svojo oblast v Belorusiji. Dokazi o omenjenem obstajajo na avdio posnetkih pogovorov, ki so nastali 11. aprila 2012 v pisarni Vadima Zaitseva, ki je takrat predsedoval KGB. Omenjene informacije pa je objavil neodvisen časopis EUobserver.

Kot je možno ugotoviti iz 24-minutnega zvočnega posnetka naj bi bile domnevne žrtve: Oleg Alkaev, nekdanji vodja preiskovalnega zapora v Minsku, Vladimir Borodach, nekdanji polkovnik brigade specialnih sil, pa tudi Vjačeslav Dudkin, nekdanji vodja protikorupcijskega in gospodarskega kriminala Ministrstva za notranje zadeve Republike Belorusije.

V zvočni datoteki je bil zabeležen pogovor Zaitseva s predstavniki skupine posebnih sil “Alfa”, kjer se pogovarjajo, da je Lukašenko postavil osebni ukaz o usmrtitvi omenjenih oseb. V omenjeno operacijo naj bi tako beloruske oblasti namenile kar 1,2 milijona milijona evrov. Zaitsev naj bi tako želel, da je smrt videti kot naravna smrt, brez suma, da bi bili vpleteni v njihovo smrt agenti KGB. “Jasno je, kako bi lahko utopili ali ustrelili nekoga. To je jasno. Toda ni jasno, kako sprožiti naključno eksplozijo, kako zanetiti požar in ne puščati sledi o umoru,” je dodal Zaitsev.

Foto: epa

Na srečanju so govorili tudi o televizijskem novinarju beloruskega porekla Pavlu Sheremetjevu, ki je takrat živel v Rusiji. Glede na posnetek je bilo jasno, da so si želeli Sheremetjevu postaviti bombo, “da bo podgana odstranjena”. Sheremet je umrl 20. julija 2016 v središču Kijeva zaradi eksplozija v avtu, v katerem je sedel. Lastnica avtomobila je bila Alene Pritule, vodje spletnega portala “Ukrajinska resnica”. Preiskovalci pa so napovedali identifikacijo osumljencev za umor Sheremetjeva šele decembra 2019.

Podpora preiskavi umorov je tudi zagotovljena s strani iniciative Bypol
“Omenjeno preiskavo umorov podpiramo in verjamemo, da si objavljeni materiali zaslužijo natančen pregled,” je dejal predstavnik beloruske iniciative Bypol, Andrey Ostapovich. Zvočna datoteka navaja dejstva o terorističnih dejanjih, saj je KGB načrtoval operacijo na tujem ozemlju. Ostapovič je še dodal, da Bypol natančno spremlja dejavnosti BPT in je pripravljen zagotoviti polno podporo v drugih preiskavah, ki jih vodi razsodišče zoper nekdanje in sedanje zaposlene v organih pregona. Bypol je iniciativa, ki vključuje odvetnike, nekdanje preiskovalce, tožilce in sodnike. Iniciativa tako beleži vse primere kršenja zakona s strani agencij, ki so v lasti beloruskih oblasti.

Sara Rančigaj