fbpx

V Jeruzalemu že postavljeni prvi cestni znaki, ki kažejo pot do ameriškega veleposlaništva

Nov cestni znak, ki kaže proti ameriškem veleposlaništvu (foto: epa)

Delavci so v ponedeljek v Jeruzalemu postavili prve cestne znake, na katerih piše “Veleposlaništvo Združenih držav” v hebrejskem, arabskem in angleškem jeziku. Otvoritev veleposlaništva bo 14. maja, Donald Trump jo je označil kot zgodovinsko, velik del mednarodne skupnosti pa je premestitev veleposlaništva obsodilo.

Ameriški predsednik Donald Trump je ne glede na mednarodni konsenz 6. decembra objavil odločitev o priznanju Jeruzalema kot izraelske prestolnice in premestitvi veleposlaništva, ki je trenutno v Tel Avivu. Uradno se bo veleposlaništvo svečano odprlo naslednji teden, ko obeležujejo 70. let od nastanka izraelske države. Sprva se bo nahajalo v kompleksu sedanjega ameriškega konzulata v Jeruzalemu, dokler ne bodo zgradili stalnega veleposlaništva, za kar bo potreben čas, so dejali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Trumpova odločitev je navdušila Izraelce in razburila Palestince, ki želijo, da bi vzhodni Jeruzalem postal prestolnica njihove “bodoče” države in zato vidijo to dejanje kot grožnjo njihovim ciljem. Vprašanje vzhodnega Jeruzalema je eden najtežjih izraelsko-palestinskih konfliktov. “Jeruzalem je večna prestolnica židovskega naroda in svet začenja priznavati to resnico,” je dejal župan Jeruzalema Nir Barkat, poroča Jutranji List.

Foto: Epa

Palestince so pozvali k bojkotu
Visoki palestinski uradnik Saeb Erakat je v svoji izjavi k bojkotu otvoritve pozval celoten diplomatski zbor, civilno družbo in tudi verske skupnosti. “Tisti, ki bi prišli na odprtje veleposlaništva, sporočajo, da odobravajo očitno kršenje mednarodnega prava in neodtuljivih pravic palestinskega naroda,” je dejal.

A. G.