fbpx

V Kaliforniji nižajo kriterije za uspešno opravljen pravosodni izpit: Želijo si dvigniti odstotek uspešnih temnopoltih in Latinoameričanov

UCLA (foto: epa)

Kalifornija je ena izmed tistih držav, ki je več kot tri desetletja držala enega najstrožjih standardov nacionalnega testiranja pravosodnega izpita za pravne študente na fakultetah v Združenih državah Amerike. Opravljanje državnega izpita je temelj za opravljanje odvetniške prakse in je z visokim standardom omejevalo bodoče nadobudne odvetnike. V Kaliforniji je tako velik delež temnopoltih in Latinoameričanov, ki izpita ne opravijo, saj v veliko primerih niso deležni primerne izobrazbe, ki bi jim lahko zagotovila boljši rezultat. Zato se je vrhovno sodišče v Kaliforniji strinjalo, da bi lahko znižalo minimalni standard za opravljeni izpit. Z nižjim minimalnim standardom bi tako stopili korak naprej pri zagotavljanju enakih možnosti. 

Po opravljenih virtualnih sestankih z diplomanti in dekani je najvišje sodišče države ta mesec trajno znižalo minimalni standard za opravljen pravosodni izpit in tako omogočilo, da bodo diplomanti pravnih fakultet med pandemijo delali z začasnimi licencami. Diplomantom bodo tako tudi dovolili, da bodo zaradi pandemije koronavirusa, pravosodni izpit opravljali na daljavo. “Nimamo nobenih dokazov, ki bi pokazali, da je višji rezultat na izpitu, merilo za boljše odvetnike,” je povedala dekanica pravne fakultete Univerze v Kaliforniji Jennifer L. Mnookin, ki si že dolga leta prizadeva za znižanje minimalnega standarda. “Obstajajo pomembni dokazi, da bo to zmanjšalo raznolikost lestvice.” V Kaliforniji prebiva približno 40 odstotkov belcev, 40 odstotkov pa je prebivalcev drugih ras, v nasprotju z demografsko sliko pa je 68 odstotkov pravnikov v Kaliforniji belih in le 32 odstotkov tistih, ki pripadajo drugi rasi, je poročala Kalifornijska državna odvetniška zbornica.

Erwin Chemerinsky, dekan na Državni univerzi Berkeley, pravi, da sodišče tega ne bi nikoli odločilo, če ne bi prišlo do izbruha koronavirusa. “Menim, da so poskusili na nek način oblikovati kompromis, ki bi upošteval edinstvene okoliščine zdravstvene krize,” je sporočil. Na odločitev sodišča pa je po vsej verjetnosti vplivalo tudi gibanje “Black lives matter”. “Pritisk na raven ocen že obstaja kar nekaj časa in je lahko po drugi strani na zmanjšano oceno vplival pomen dogajanja v zadnjih mesecih,” je še dejal.

Težava se je pojavila, ker so študentje zahtevali pravico do izpita na daljavo in do trajne prakse v pravu skupaj z diplomo, ki bi bila brez preizkusa, saj jim je koronavirus onemogočil običajen postopek. Sodišče njihovi zahtevi ni ugodilo, Cherinsky pa nad odločitvijo sodišča ni bil presenečen. Za razliko od drugih držav so v Kaliforniji tudi takšne pravne fakultete, ki niso pooblaščene ali akreditirane s strani države, in kjer imajo študentje stopnjo opravljenega izpita nižjo od desetih odstotkov. Sodišče je zato izkoristilo to priložnost, da lahko obravnava znižanje minimalnega standarda za opravljen državni pravosodni izpit.

Foto: epa

Nekateri ugibajo, da so rezultati februarskega pravosodnega izpita morda vplivali tudi na sodišče. Na primer; februarja je izpit opravilo le 26 odstotkov udeležencev izpita.  Od prvih udeležencev iz pravnih fakultet, akreditiranih pri ameriški odvetniški pisarni, ki veljajo za najvišje šole v državi, je izpit opravilo 51,7 odstotka belih maturantov, v primerjavi s komaj petimi odstotki črncev, slabimi 33 odstotki Latinoameričanov ter 42,2 odstotki Azijcev. Novinarji so se zato že leta spraševali, če je opravljanje izpita kulturno pristransko, medtem ko so kritiki visokega minimalnega standarda trdili, da minimalni standard ne more izmeriti resničnih sposobnosti dobrega odvetnika. Minimalni standard za uspešno opravljen državni izpit sicer znaša v povprečju 1350 točk, v New Yorku je nekoliko nižji in znaša 1330 točk, v Kaliforniji pa je bil najvišji in sicer 1440 točk, dokler ga ni sodišče trajno znižalo na 1390 točk, kar je še vedno nad povprečjem.

Oba dekana, Chemerinsky in Mnookinova, menita, da bo znižan minimalni standard povečal stopnjo opravljenih izpitov za deset odstotkov in odprl možnosti tistim, ki jih do sedaj niso bili deležni.

Foto: epa

Victor D. Quintanilla, profesor na Pravni šoli Maurer Univerze v Indiani, je dejal, da je stopnja ocene za kalifornijsko lestvico padla za vse prosilce, vendar je prejšnja stopnja ocene nesorazmerno prizadela rasne in etnične manjšine. Po njegovih navedbah manj kot 20 odstotkov belcev izpita nikoli ne opravi, med črnci je odstotek veliko višji, in sicer 46,9 odstotka ter 30,5 odstotka med Latinoameričani. Tako veliko razliko pripisujejo različnim možnostim v izobraževanju in drugim družbenoekonomskim dejavnikom.

Erwin Chemerinsky (Foto: Facebook)

Ugledna losangeleška pravnica Janet L. Brewer je izrazila zaskrbljenost, da bi velik padec kriterijev lahko privedel tudi do situacije, ko bi bilo  več nesposobnih ljudi, ki se ukvarjajo s pravom. Nasprotniki te teze menijo, da je padec, ki ga je odobrilo sodišče, “precej nepomemben”. V pismu odvetniški pisarni, ki je ta mesec pozvala k zmanjšanju rezultatov, je sodišče govorilo o poskusu najti “najvarnejše, najbolj humane in praktične” možnosti za licenciranje diplomantov prava v času pandemije. “Nekateri diplomanti so izgubili ponudbe za zaposlitev,” je sporočilo sodišče.

Mnogi bodo kmalu izgubili zdravstveno zavarovanje, ne morejo najti službe za plačilo računov ali se bojijo deportacije, če ne bodo mogli pravočasno vstopili na trg dela in bodo morali zadržati ponudbe za zaposlitev. Številni drugi plačujejo študentska posojila, ki zapadejo sredi novembra, vendar se brez zakonske licence in sposobnosti za delo bojijo, da bi prišlo do neplačila. Odvetniki so tudi odvetniško zbornico usmerili, naj razvije začasen licenčni program, ki bo do leta 2022 popisal kalifornijske diplomante, ki bodo pod nadzorom odvetnikov z licenco.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Sara Kovač