V kitajskem laboratoriju odkrili zgodnjo različico covida-19

Foto: EPA

Zgodnja različica covida-19, za katero se zdi, da je bila vzgojena v laboratoriju, je bila odkrita v vzorcih kitajskega biotehnološkega podjetja. Ta ugotovitev daje nedvomno težo trditvam, da je virus najverjetneje začel življenje kot laboratorijski poskus, ki je po naključju ušel.

Strokovnjaki za bioinformatiko z Univerze za veterinarsko medicino in Univerze Lorand v Budimpešti so do tega odkritja prišli po naključju, ko so preučevali genetske podatke iz vzorcev tal, zbranih z Antarktike konec leta 2018 in v začetku leta 2019, navaja britanski Telegraph.

Vzorce so decembra 2019 poslali v biotehnološko podjetje Sangon Biotech v Šanghaju na sekvenciranje, kjer so bili kontaminirani z doslej neznano različico covida-19. Različica ima mutacije, ki premostijo razlike med netopirjevim koronavirusom in najzgodnejšim sevom iz Wuhana, zato je lahko ena od prvotnih različic virusa.

Mutacije kažejo na sev, ki je pred današnjimi
Vzorci vsebujejo tudi DNK hrčka in opic, kar kaže, da je bil zgodnji virus morda vzrejen v živalskih celičnih linijah. “Edinstvene mutacije kažejo, da gre za sev, ki je pred današnjim. Torej, če je bil sekvenciran sredi decembra, preden je kdorkoli identificiral virus pri ljudeh in ga poskušal gojiti v laboratorijih, potem kaže na tajne vzorce v laboratorijih leta 2019,”  pravi Vikont Ridley, avtor knjige z naslovom “Viral: The Search for the Origin of Covid-19. Ob odkritju živalske DNK je Ridley dejal, da ta ne prihaja od tjulnjev ali pingvinov, ampak od afriških zelenih opic in kitajskih hrčkov. “Obe vrsti sta vir najpogosteje uporabljenih laboratorijskih celičnih linij,” je dodal.

Kitajski znanstveniki pogosto uporabljajo Sangon Biotech za sekvenciranje, vključno z Inštitutom za virologijo Wuhan, za katerega nekateri strokovnjaki menijo, da je mesto, od koder je virus pobegnil. Natančen datum, ko je bila izvedena ekstrakcija DNK, ni ugotovljen. Vendar pa raziskovalci pravijo, da bi lahko bil virus, če bi se to zgodilo decembra 2019, prednik prvotnega človeškega seva iz Wuhana. Če je bil sekvenciran v začetku leta 2020, je bil morda kontaminiran s poskusi, ki so jih izvedli raziskovalci z namenom, da bi izvedeli več o virusu.

Foto: epa

Tri ključne mutacije
dr. Jesse Bloom, virolog iz Centra za raziskave raka Fred Hutchinson v Seattlu, je pregledal podatke in potrdil, da so vzorci Antarktike vsebovali covid-19 s tremi ključnimi mutacijami, ki so približale koronaviruse netopirjev prvemu človeškemu sevu Wuhan-Hu-1.

Nedavno so pri netopirjih našli najbližje naravne sorodnike covida-19. En tak netopirjev koronavirus, imenovan RaTG13, so našli v jamah v kitajski provinci Yunnan, nekaj drugih, imenovanih Banal 20 do 52, pa so odkrili v Laosu, ki si deli mejo z Yunnan. Obe področji so preučevali “lovci na viruse” z vzorci, ki so jih poslali raziskovalcem na Inštitutu za virologijo Wuhan.

Ob opisu pomena odkritja je dr. Bloom dejal: “Te tri mutacije so zanimive, ker gre za prejšnje mutacije, ki približajo sekvenco sorodnikom koronavirusa pri netopirjih RaTG13 in Banal 20-52 v primerjavi s prvim prijavljenim zaporedjem Wuhan-Hu-1 s trga morskih sadežev Huanan.”

Foto: Pixabay

Maja 2021 je skupina ameriških evolucijskih biologov objavila študijo o tem, kako naj bi izgledal prednik covida-19, in prišli do dveh možnosti. Eden od teh je imel enake tri mutacije, ki so bile ugotovljene v vzorcih. “Virus s temi tremi mutacijami v zvezi z Wuhan-Hu-1 je eden od dveh verjetnih prednikov za vse trenutno znane človeške viruse SARS-CoV-2. Časovnica je tukaj zelo pomembna. Če se sekvencirajo decembra 2019, potem je izjemno pomembno, ker Kitajska trdi, da SARS-CoV-2 ni bil odkrit pred 30. decembrom,” je dejal dr. Bloom.

“Po drugi strani bi lahko bili, če bi se sekvencirali v začetku leta 2020, kontaminirani z nekaterimi zgodnjimi vzorci bolnikov in bi bili še vedno v skladu s časovnim okvirom kitajske vlade. Zdi se, da trenutno ni dovolj informacij za določitev natančne časovnice za razlikovanje. Vse, kar lahko rečemo, je, da so bili ti vzorci v Sangon Biotechu kontaminirani z nekaterimi zgodnjimi virusi SARS-CoV-2, za katerih se zdi, da so nekateri iz laboratorijsko gojenih vzorcev,” je dodal Bloom.

Madžarski znanstveniki po poročanju Indexa pravijo, da so Kitajci vzorce takoj odstranili iz genetske baze, potem ko se je pojavil dvom o neskladju podatkov zaporedja, čeprav so jih medtem vrnili.

Nina Žoher