fbpx

V Nemčiji aretirali 17-letnega migranta, ki je osumljen načrtovanja terorističnega napada v Berlinu

Foto: iStock

Iz Nemčije prihaja novica, da naj bi preprečili teroristični napad. Nemška policija iz zvezne dežele Brandenburg je namreč aretirala mladoletnega prosilca za azil, ki je osumljen načrtovanja samomorilskega napada v Berlinu. 

Notranji minister dežele Brandenburg Karl-Heinz Schröter je sporočil, da je bil 17-letni osumljenec aretiran v mestnem okrožju Uckermark, toda brandenburška policija še ni potrdila, ali je najstnik, ki je v Nemčijo prispel leta 2015, napad res načrtoval ali ne.

Decembra lani je džihadist s pomočjo ukradenega tovornjaka zapeljal na božični sejem v Berlinu in pri tem ubil 12 ljudi. Strahopeten teroristični napad s strani Tunizijca Anisa Amrija je varnostne službe spravil v akcijo, ko je ta povsem neopazno pobegnil iz države in se znašel v Italiji, kjer ga je po naključju našla policija in ga tudi ubila.

Aretacija po namigu
Specialne sile policije so aretirale najstnika po tem, ko so dobile namig, da je poslal sporočilo v slovo in dejal, da se bo pridružil džihadu. Sporočilo je po navedbah BBC-ja poslal prek aplikacije WhatsApp v prejšnjem tednu, policija pa je bila glede tega obveščena v ponedeljek, proti večeru.

Foto: iStock

Brandenburški notranji minister je povedal, da je aretirani Sirec, toda policija je prek Twitterja sporočila, da podatek še ni uradno potrjen. Prav tako še niso potrdili, ali je migrant napad dejansko načrtoval ali ne. Preiskovalci namreč preiskujejo, ali se je osumljeni napačno registriral kot Sirec ali ne, je povedala tiskovna predstavnica policije Torsten Herbst.

Podrobnosti glede načrtovanja napada policija še ni razkrila
Osumljenec je od leta 2016 živel v migrantskem domu za mladoletne migrante brez spremstva v Uckermarku, ki se nahaja na severovzhodu Berlina in medtem ni bil pod drobnogledom policije. Brandenburška policija je razkrila, da najstnika trenutno zaslišujejo, dom pa preiskuje Nacionalni kazensko-preiskovalni urad. Podrobnosti glede domnevne zarote pa ta ni razkrila zaradi policijskih akcij, ki so trenutno še v teku.

Aprila letos je bil v zahodni Nemčiji obsojen 16-letni migrant s sirskim državljanstvom zaradi načrtovanja bombnega napada. Obsodili so ga na dve leti zaporne kazni v mladoletniškem zaporu, kljub temu, da so sodniki v Kölnu zatrdili, da je bil načrt za napad šele v zgodnji fazi in kot takšen ni predstavljal nevarnosti za javnost.

N. Ž.