fbpx

V Nemčiji aretiranih preko 100 nezadovoljnežev, ki so protestirali proti omejevalnim ukrepov vlade zaradi koronavirusa!

Foto: epa

V soboto je nemška policija na protivladnih protestih aretirala okoli 100 aktivistov, ki menijo, da so vladni ukrepi za zajezitev epidemije omejujoči. Berlinske oblasti so v času karantene prepovedale zbiranje preko 20 oseb. Policija je ves čas prosila protestnike, da se razpršijo, vendar pozivov oblasti niso upoštevali. Situacija nas spominja na včerajšnje proteste pred Državnim zborom, kjer so protestniki vladni boj proti epidemiji razglašali za “korona prevaro” in brez zaščitnih mask prebili policijski trak ter vdrli na Trg republike. Toda slovenska policija je ukrepala mnogo bolj blago, saj je kršitelje javnega reda zgolj popisala, minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je zoper organizatorje in udeležence napovedal ovadbe.

V soboto je nemška policija na protivladnih protestih protestih aretirala 105 aktivistov, ki vztrajajo, da so vladni ukrepi za zajezitev omejujoči, in da je obdobje karantene potrebno končati. Oblasti so v Berlinu sicer prepovedale zbiranje več kot 20 ljudi na enem mestu, z namenom zajezitve epidemije. Med svojimi protesti so Angelo Merkel obtoževali, da “ukinja življenje”, medtem ko so preostali nosili majice z napisom “svoboda”. Našli so se tudi takšni, ki so nosili plakate z napisi v slogu “ustavimo farmacevtski lobi”. Policija je ves čas prosila protestnike, da se razpršijo, zaradi vzdrževanja socialne distance, vendar pa pozivov oblasti niso upoštevali, poroča euronews.

Protestniki so se popoldne sicer zbrali okoli trga Rose Luxemburg. Pridržani ljudje so bili ob tem identificirani, proti njim pa sproženi kazenski postopki. V dogodku je bilo lažje ranjenih pet policajev. V Nemčiji sicer narašča nezadovoljstvo državljanov zaradi omejujočih predpisov povezanih z zajezitvijo epidemije novega virusa, zaradi katerega se je okužilo vsaj 152.438, 5.500 pa umrlo. Za proteste naj bi bila odgovorna tamkajšnja opozicijska stranka Alternativa za Nemčijo (Afd), ki meni da vlada pretirava z ukrepi, in da bi bilo potrebno nemudoma spet zagnati gospodarstvo.

Foto: epa

Provokatorji so pred DZ prebili policijski trak, ki prepoveduje zbiranje na javnih mestih
Včeraj so se ob poldnevu, po pozivu gibanja OPS – za Osvoboditev, očiščenje in preporod Slovenije, v središču Ljubljane na Trgu republike pred Državnim zborom zbrali levičarski protestniki. Dogodek je bil uperjen proti Vladi RS, ki se trudi zajeziti epidemijo koronavirusa, s čimer se oni ne strinjajo. Slednjo so namreč oklicali kar za “korona prevaro”. Zbralo naj bi se le okoli 200-300 ljudi. Na dogodku mnogi protestniki niso nosili mask in vzdrževali distance. Policija je s trakom zavarovala prizorišče, vendar so ga aktivisti pretrgali in s tem kršili odlok o prepovedi zbiranja, kar predstavlja veliko tveganje za nadaljnje širjenje bolezni. Ob tem je policija popisala nekaj aktivistov, medtem ko aretirala ni nikogar.

Domen Mezeg