fbpx

V Nemčiji so turista pridržali zaradi uporabe nacističnega pozdrava. Zakaj pa v Sloveniji ob komunističnih morilskih simbolih zamižijo ne samo na eno, ampak kar na obe očesi?!

Foto: epa

Policisti v Berlinu so pridržali kitajska turista, ker sta pred nemškim parlamentom pozirala z nacističnim pozdravom. Ob tem sta se tudi fotografirala, da so ju izpustili, pa sta morala plačati varščino. Za primerjavo: Kaj s primerom širjenja ideje komunizma storijo v naši Sloveniji? Ničesar. Vlada zadevo spregleda, policija zamiži. Ravno to se je zgodilo pred nekaj dnevi. 

V Berlinu sta Kitajca srednjih let s pametnim telefonom pred nemškim parlamentom pozirala s Hitlerjevim pozdravom. Med rednim obhodom so ju opazili varnostniki in obvestili policijo. Tiskovna predstavnica policije pa je nato sporočila, da so ju pridržali in zaslišali, izpustili pa šele po plačilu varščine v višini 500 evrov. Nemška tiskovna agencija je bo tem še sporočila, da so proti moškima uvedli kazenski postopek zaradi uporabe simbolov, ki so po ustavi prepovedani. Zgradba, kjer je danes sedež spodnjega doma nemškega parlamenta, je bila leta 1933 požgana. Zato so odgovorni komunisti, obstajajo pa sicer sumi, da so za požigom stali nacisti.

Foto: epa

V Sloveniji podobne komunistične pripetljaje ne kaznujejo
Pomislite, kaj bi v podobni situaciji naredil slovenski varnostnik? Brezbrižno bi šel mimo. Poleg tega tudi policisti ne bi storili ničesar. In tudi niso. Spomnimo. V začetku avgusta, pred nekaj dnevi, so v Laškem postavili sporen pano s komunističnimi simboli. Pano so ob okrogli obletnici prijatelji postavili slavljencu. Običaj je, da se na takšne panoje napiše število dopolnjenih let in prilepi slika slavljenca, pa tudi kakšna lastnost, ki ga opredeljuje. Prijatelji ga očitno poznajo samo in zgolj kot privrženega komunista (glede na to, da na panoju ni nobene druge slike/napisa, ki bi ga predstavljala v katerikoli drugi luči, razen peterokraka pionirska rdeča zvezda, zemljevid Jugoslavije in jugoslovanska zastava, ter trije identifikacijski znaki nekdanje komunistične Jugoslavije). In kaj mislite, da je storila Policijska postaja Laško, kamor je eden izmed vaščanov podal prijavo? ”Obljubimo, da bomo zadevo preverili.” So jo? Posredovali so le odgovor, da policija ni pristojen organ za plakatiranje in oglaševanje in  so zadevo predali Medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu Mestne občine Celje.

Foto:

Zadeva še zmeraj visi v zraku, komunisti pa se sprehajajo mimo pristojnih oblasti
Pano sam po sebi sploh ni bil moteč, le komunistični simboli na njem so vzbudili ogromno neodobravanja, mnoge je njegova postavitev užalila in prizadela. S simboli na njem je prebivalce spomnil na grozote prejšnjega totalitarnega režima, ob vsem tem pa je bil postavljen na poti do Hude Jame – Barbara rova, množičnega grobišča. Kako je lahko to popolnoma prezrto? Če se okoliški prebivalci ne bi pritožili nad širjenjem ideje komunizma, ne bi nihče storil ničesar. In kaj je bilo v Berlinu? Seveda je vsem jasno, da fanta nista ravnala prav, a dogodek je videl le varnostnik. Kaj pa se je dogajalo v Laškem, ko so pot mimo panoja prečkale čustveno prizadete množice ljudi? Očitno Nemci kakršnokoli podobno dejavnost kaznujejo z zaporom, priporom ali pa denarno. In kaj storijo v Sloveniji? Zadevo si podajajo med seboj, nihče je ne kaznuje, komunisti pa se sprehajajo mimo njih.

A. L.