fbpx

V Nemčiji vse več protiterorističnih preiskav, letos so jih sprožili že 900

Foto: STAfoto

V Nemčiji se srečujejo z novimi protiterorističnimi preiskavami, ki jim ni videti konca. Nemški pravosodni sistem je izmučen, dokumentov je vse več, osebja vse manj. Letos so sprožili že 900 takih preiskav, najbolj pa se bojijo radikalizacije v zaporih.

Podatki zveznega državnega sodišča v Nemčiji kažejo na občuten porast novih protiterorističnih preiskav, poroča tednik Welt am Sonntag. Omenjeni nemški tednik opozarja, da je zaradi številnih primerov nemški pravosodni sistem na robu zmogljivosti. Vse več je kupov dokumentov, osebja pa primanjkuje. Letos so takih preiskav sprožili že 900, z radikalnimi islamisti pa jih je povezanih več kot 800. Vse več strahu pa je pred radikalizacijo v zaporih.

Lani preiskali kar 240 primerov
Leta 2013 je bilo po podatkih STA terorističnih napadov “le” okoli 70, lani pa so preiskovali kar 240 primerov domnevnega terorizma. Generalni državni tožilec Peter Frank je že poleti dejal, da so okoli 85 odstotkov teh primerov povezali z islamizmom. Omenjene protiteroristične preiskave se ne osredotočajo le na grožnje terorističnih napadov v državi, mednje štejejo tudi preiskave Sircev, ki so se borili za Islamsko državo in prišli v Nemčijo.

A. L.