V Nemčiji že dlje časa zaznavajo ohlajanje gospodarske rasti

Foto: epa

Statistični podatki iz Nemčije že nekaj časa kažejo na ohlajanje rasti, upad so v zadnjih mesecih beležili med drugim pri industrijski proizvodnji in industrijskih naročilih ter zunanji trgovini.

Vrsto zaporednih let smo opažali rast in pričakovano je bilo, da se bo gospodarska rast enkrat umirila,” je v sredo ob robu Dneva slovensko-nemškega gospodarstva na Bledu za STA povedala predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen in dodala, da opažajo določene znake ohlajanja nemškega gospodarstva.

Izpostavila je več zunanjih dejavnikov, ki vplivajo na dogajanje v gospodarstvu, od brexita do napovedanih davkov s strani ZDA. “V regiji in svetu je kar nekaj negotovosti, ki nekoliko vplivajo tudi na nemško ekonomijo,” je povedala in dodala, da trenutno znake ohlajanja opažajo predvsem na področju strojne industrije, saj v času negotovosti ni toliko investicij.

Avtomobilska industrija ohlajanje že čuti
Rantznova ocenjuje, da slovenskih podjetij ohlajanje nemškega gospodarstva še ni močno prizadelo, opažajo pa vpliv v avtomobilski industriji, torej predvsem pri podjetjih, ki so dobavitelji nemških proizvajalcev vozil. Hkrati je to sicer prineslo zmanjšanje težav pri iskanju delavcev, saj je anketa pokazala, da je vrhunec pomanjkanja kvalificirane delovne sile v tej panogi v Sloveniji že mimo.

Foto: epa

Čeprav Rantznova ne pričakuje, da Nemčijo čaka takšna gospodarska kriza kot pred leti, pa te možnosti ne izključuje. Kako se bodo stvari odvile, je po njenem mnenju odvisno tudi od brexita in od razvoja transatlantskih odnosov med Evropo in ZDA, medtem ko je avtomobilsko industrijo zaenkrat prizadelo predvsem notranje prestrukturiranje. “Ta industrija je vedno v prvi liniji in je na takšna nihanja dobro pripravljena,” je sicer prepričana Rantznova. Po njenem mnenju je tudi večina držav pozorna na kazalnike in dobro pripravljena na umiritev gospodarstva, zato ponovitev zgodbe izpred desetih let ni verjetna.

Nekateri dobavitelji nemški industriji opažajo upad naročil, najbolj v segmentu avtomobilske industrije. Kot pravijo v enem od teh podjetij, so naročila sicer še vedno razmeroma visoka, se pa vsak teden opazi nižanje dolgoročnih potreb pri kupcih. Pričakujejo sicer, da bo se bo upadanje nadaljevalo do konca poletja, nato pa bi lahko sledilo ponovno povečanje povpraševanja.

Slovenski dobavitelji pripravljeni
V TPV Group, ki kot dobavitelj deluje na nemškem trgu avtomobilske industrije, ne opažajo večjega ohlajanja nemškega gospodarstva. “Že od jeseni se čuti nekaj zmanjšanja, ampak ne gre za nič drastičnega,” je za STA ob robu nacionalne konference na temo internacionalizacije v sredo na Brdu pri Kranju povedal prvi mož skupine Marko Gorjup. “V podjetju smo se prilagodili, ves čas spremljamo, kaj se dogaja, in smo optimisti, da bi se znalo stanje v drugi polovici leta vseeno malo stabilizirati,” je pojasnil.

Na vprašanje, ali se torej ne obeta drastičen upad naročil, Gorjup odgovarja: “To je vprašanje za milijon dolarjev.” Informacije, ki jih dobivajo od kupcev, zaenkrat ne kažejo na to. “Pripravljeni pa smo na vse situacije in ves čas spremljamo vsa tveganja,” je zagotovil.

C. Š.

 • Artur

  David Icke – Oni žele robotima redukovati stanovništvo
  https://www.youtube.com/watch?v=JgyqZ0nqAiY

 • Anton

  Avstralija pa že 30 let ne pozna recesije.

  sarkazem press

 • Franjo Trojner

  Ohlaja se tudi Šarec in njegova leva vlada, komaj po treh mesecih od sprejetja rebalansa proračuna ima v državni blaganji več, kot MINUS (-) 380 MILIJONOV €??? Kaj šele bo, ko prihajajoča kriza vdari na puno ?
  V Sloveniji se danes vse ohlaja, tudi vreme ni izjema.
  – OHLAJAJO se možnosti, da leva Šarčeva vlada v času svojega mandata sprejme kakšno nujno potrebno reformo.
  – OHLAJA se ZDRAVSTVO, zdravniki se upravičeno puntajo.
  – OHLAJAJO se meddržavni odnosi z sosedi HRVATI.
  – OHLAJA se zaupanje volilcev do Šarčeve leve vlade
  – OHLAJA se SV, ki je za delovanje v vojni ocenjena negativno.
  – OHLAJAJO se dominatni mediji, ki so vedno bolj v rdečih številkah.
  – OHLAJA se PRAVNA DRŽAVA in zaupanje med navadno rajo vanjo.
  – OHLAJA se DEMOKRACIJA, ki se pod levo vlado vedno bolj spreminja nazaj v rodeči totalitarizem.
  Skratka Šarčevi vladi se obeta močno ohlajanje odnosov z lastnim narodom/z volilci in seveda tapravo opozicijo v parlamentu. Hrvati in EU pa so Šarca in njegovo bebavo vlado itak že globoko zamrznili.

 • xtc

  Seveda se ohlajapreveč klumpa so proizvedli in nimajo kam znjim,pa še socializem,marxizam in multi kulti ter pritepeno bago so si navlekli,kar ,države vse bolj ekonomsko bremeni in izčrpava,poganja nove obdavčitve in izčrpava firme ik izgubljajo denar za razvoj.,ECB potrošnjo nasilo vzdržuje z “kvantitativnim” sproščanjem,kar slo od prevzema do danes spustila na 30 pomeni večanje obtoka eura kar vodi v hiperinflacijo in krizo ter vojno,dejansko se je realna vrednot eura na dan njegovega prevzema proti današni v razmerju v 10:3 glede na njegov začetek pa tisto kar ste nekoč dobili za 100DEM vas danes stane 400 eur.Dejstvo je ,da vse bolj v javnost prihajajo resnice ,da so v resnici solarne elektrarne čista izguba in ogromen ekološki problem in da so E-avti kot taki nateg tisočletja-pobiranje denarja in lupljenje ljudi-tehnelogija pa bo čez par let romala v kontejnerje z ogromnimi premijami za odvoz in E avti so ogromen ekološki problem večji kot sedanji direkten in in direkten.

 • tramal

  Ko bo ta kriza udarila v Sloveniji,bomo zraven te komunajzerske vlade ,pa res še samo travo jedli.Prihajamo venezuela.

 • Igor Kavalar

  Novinarka na CNNu je spraševala eksperta glede gospodarske rasti in ji je razložil, da bo v ZDA vse okej. Pa ga novinarka hitro prekine, ker ni bila zadovoljna s tem, da ni kritiziral politike Trumpa in zajamra, o ampak v Evropi se stanje ohlaja. Pa pravi ekspert, veste ZDA za rast Evrope ne potrebuje in da Evropa zadnjih 10 let ni naredila ničesar.