fbpx

V Nemčiji že dlje časa zaznavajo ohlajanje gospodarske rasti

Foto: epa

Statistični podatki iz Nemčije že nekaj časa kažejo na ohlajanje rasti, upad so v zadnjih mesecih beležili med drugim pri industrijski proizvodnji in industrijskih naročilih ter zunanji trgovini.

Vrsto zaporednih let smo opažali rast in pričakovano je bilo, da se bo gospodarska rast enkrat umirila,” je v sredo ob robu Dneva slovensko-nemškega gospodarstva na Bledu za STA povedala predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen in dodala, da opažajo določene znake ohlajanja nemškega gospodarstva.

Izpostavila je več zunanjih dejavnikov, ki vplivajo na dogajanje v gospodarstvu, od brexita do napovedanih davkov s strani ZDA. “V regiji in svetu je kar nekaj negotovosti, ki nekoliko vplivajo tudi na nemško ekonomijo,” je povedala in dodala, da trenutno znake ohlajanja opažajo predvsem na področju strojne industrije, saj v času negotovosti ni toliko investicij.

Avtomobilska industrija ohlajanje že čuti
Rantznova ocenjuje, da slovenskih podjetij ohlajanje nemškega gospodarstva še ni močno prizadelo, opažajo pa vpliv v avtomobilski industriji, torej predvsem pri podjetjih, ki so dobavitelji nemških proizvajalcev vozil. Hkrati je to sicer prineslo zmanjšanje težav pri iskanju delavcev, saj je anketa pokazala, da je vrhunec pomanjkanja kvalificirane delovne sile v tej panogi v Sloveniji že mimo.

Foto: epa

Čeprav Rantznova ne pričakuje, da Nemčijo čaka takšna gospodarska kriza kot pred leti, pa te možnosti ne izključuje. Kako se bodo stvari odvile, je po njenem mnenju odvisno tudi od brexita in od razvoja transatlantskih odnosov med Evropo in ZDA, medtem ko je avtomobilsko industrijo zaenkrat prizadelo predvsem notranje prestrukturiranje. “Ta industrija je vedno v prvi liniji in je na takšna nihanja dobro pripravljena,” je sicer prepričana Rantznova. Po njenem mnenju je tudi večina držav pozorna na kazalnike in dobro pripravljena na umiritev gospodarstva, zato ponovitev zgodbe izpred desetih let ni verjetna.

Nekateri dobavitelji nemški industriji opažajo upad naročil, najbolj v segmentu avtomobilske industrije. Kot pravijo v enem od teh podjetij, so naročila sicer še vedno razmeroma visoka, se pa vsak teden opazi nižanje dolgoročnih potreb pri kupcih. Pričakujejo sicer, da bo se bo upadanje nadaljevalo do konca poletja, nato pa bi lahko sledilo ponovno povečanje povpraševanja.

Slovenski dobavitelji pripravljeni
V TPV Group, ki kot dobavitelj deluje na nemškem trgu avtomobilske industrije, ne opažajo večjega ohlajanja nemškega gospodarstva. “Že od jeseni se čuti nekaj zmanjšanja, ampak ne gre za nič drastičnega,” je za STA ob robu nacionalne konference na temo internacionalizacije v sredo na Brdu pri Kranju povedal prvi mož skupine Marko Gorjup. “V podjetju smo se prilagodili, ves čas spremljamo, kaj se dogaja, in smo optimisti, da bi se znalo stanje v drugi polovici leta vseeno malo stabilizirati,” je pojasnil.

Na vprašanje, ali se torej ne obeta drastičen upad naročil, Gorjup odgovarja: “To je vprašanje za milijon dolarjev.” Informacije, ki jih dobivajo od kupcev, zaenkrat ne kažejo na to. “Pripravljeni pa smo na vse situacije in ves čas spremljamo vsa tveganja,” je zagotovil.

C. Š.