fbpx

V padlem sirskem mestu Alep počasna evakuacija civilistov s strani vladnih sil

Foto: STA

Po večletnem upiranju sirskih upornikov so vladne sile včeraj zavzele vzhodni del mesta Alep, danes pa se bo začela evakuacija civilistov in upornikov. Ta bi se sicer že morala začeti, vendar uporniki trdijo, da je za zamudo odgovoren režim Bašarja al Asada.

Okoli 20 vladnih avtobusov se je zbralo na obrobju razdeljene četrti Salahedin. Nekateri so sinoči za kratek čas vstopili v vzhodni del mesta, a so se kmalu vrnili prazni. Umik bi se moral v skladu z dogovorom med uporniki, Rusijo in Turčijo začeti pred zoro, a se doslej ni še nič zgodilo. Nevladni Sirski observatorij za človekove pravice in uporniki za zamudo krivijo režim.

Sprva naj bi odpeljali 70 ranjencev in 80 družin, vendar se to ni zgodilo. V pogajanjih so dali možnost odhoda tudi upornikom, pri čemer pa se zapleta. Opazovalci trdijo, da so ulice polne trupel, ki jih domačini ne upajo pokopati. Nezaupanje do sirske vojske izvira iz brezkompromisnega pobijanja celih družin, kot se je dogajalo doslej. Tako se raje skrivajo in iščejo možnosti za pobeg iz obleganega mesta.

Uporniki trdijo, da režim sirskega predsednika dogovora ne spoštuje, saj sedaj zahteva, da lahko uporniki mesto zapustijo  le brez lahkega orožja in da morajo oditi v Idlib, provinco, ki je pod nadzorom upornikov zahodno od Alepa, čeprav je bil dogovor drugačen. Dogovorjeni so bili namreč, da bodo lahko uporniki mesto zapustili z lahkim orožjem in da jih bodo evakuirali v Idlib, od koder bodo lahko sami odšli, kamor želijo.

B. J., STA