V Premanturi na Hrvaškem zgoreli hiši Slovencev – policija sumi podtaknjena požara!

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Hrvaška policija preiskuje okoliščine dveh požarov, ki sta povzročila gmotno škodo na počitniških hišah v Premanturi nedaleč od Pulja. V požaru sta bila poškodovana pročelje in strešna obloga hiše 78-letnega slovenskega državljana, je sporočila policija s sedežem v Pulju. V drugem požaru je zagorela notranjost počitniške hiše.

Policisti so ugotovili, da je hiša slovenskega lastnika zagorela med 30. novembrom in 8. decembrom. Požar naj bi izbruhnil na odprtem, na tleh ob objektu, in je na zunanjem delu hiše povzročil škodo v vrednosti več tisoč kun (več sto evrov), so zapisali na spletni strani policijske uprave hrvaške Istre.

Med preiskavo požara v hiši slovenskega lastnika so opazili, da je zagorelo tudi v notranjosti sosednje počitniške hiše. Preiskavo o vzrokih tega požara bodo sprožili, ko bo prišla lastnica hiše, so napovedali. Novičarski portal ipress.rtl.hr navaja, da je tudi druga počitniška hiša v lasti slovenskih državljanov. Navaja policijske sume, da sta bila oba požara podtaknjena, poroča STA.

Foto: iStock

Policija zaenkrat ne navaja, ali sta bili počitniški hiši zgrajeni z dovoljenjem ali pa gre za črno gradnjo, ki jih je v Premanturi precej, posebej ob morju, še poroča portal. Puljski časnik Glas Istre se na svoji spletni strani prav tako sprašuje, ali sta bila požara morda podtaknjena.

Peter Truden

 • Skrajno Desni

  policija sumi podtaknjena požara!
  Morda kdo dvomi v to.
  A Jankovićev hotel še ne gori.

 • RATATA

  Do enaidevetdesetega, koi še ni bilo hrvatov v Istri se kaj takega ni dogajalo!!
  Me malo spominja na Štrigovo!

  • freedomfighter

   Hah do 91 ni bilo hrvatov v istri hahaha…kje res dobite te podatke…v istri ima nasa druzina parcele in stanovanja ze 60 let pa ti lahko lepo povemo da v 60 letih od kar hodimo tja na morje slovenci niso nikoli predstavljali vecine v hrvaski istri

   • sloven

    To ne drzi seveda je v tem casu ki ga omenjas drugace.pred prvo svetovno vojno in se po njej pa so bili vecinski prebivalci istre slovenci in italijani

    • freedomfighter

     Ja pred 2000 tisoc leti so bili pa prebivalci rimljani…kaj je bilo nekoc cigavo je popolnoma.nepomembno…ps…v casu pred prvo svetovno vojno pa je bilo vecinsko prebivalstvo hrvaske istre italijansko tako da se vedno to namne daje prav nobene pravice do njihovega ozemlja

     • sloven

      Ni nepomembno tvoji predniki so se borili in umirali za svoj koscek zemlje.

   • RATATA

    Verjetno misliš da tisti, ki so se opredelili, da občujejo slovensko
    (in ne italjansko ali serbo-kroato) niso bili večina…..
    ..za primer…:
    Trubar je govoril več jezikov in prevajal iz njih; prav tako je povedal, da njegovi rojaki za silo razumejo hrvaščino. Zanj pa je vendarle značilno, da je za ocenjevalce svojih knjig sprejemal samo Kranjce,
    Spodnještejerce,
    Korošce,
    Istrane in ljudi iz Slovenske marke.
    Po drugi strani je v tej vlogi izrecno zavračal
    Bezjake,
    Hrvate,
    Čehe in
    Poljake
    (Rajhman 1986: 55–56) – čeprav za nekatere od teh ve, da njegov jezik vsaj malo razumejo.
    Gre pač za to, da imajo Slovenci posebno materinščino in od Trubarja dalje tudi način pisanja, ki povsem očitno vežeta med seboj le nje same, drugih pa ne. Zato so lahko bili dojemani v okvirih termina »folk«.

    https://centerslo.si/wp-content/uploads/2015/10/Grdina.pdf

    …. in kdaj so tisti (ki so ob popisu prebivalstva izjavili, da ne občujejo slovensko ali italjansko) izvedeli, da so hrvati in kdo jim je to povedal?
    … serbo-kroato govoriti, še ne pomeni, da si hrvat … kaj pa 14 črnogorskih družin v Peroju (??), in morlaki / Vlahi, arbanesi, čiči in drugi fičfiriči … … so kar naenkrat hrvati postali … ??
    …. in kakšno zvezo ima to z državo in z državnostjo slovenske dežele Primorske (kateri pripada Istra z otoki v celoti!!), ki je (mdr. skupaj s Krajnsko, Koroško in Šrajersko) z “ujedinjenjem” s Kraljevino Srbijo sestavila ..

    in …. ker arbitražna odločba ni / ne bo! uveljavljena, je še vedno edina obstoječa MEDDRŽAVNA meja od Kantride pri Reki do Klanske police pod Snežnikom in naprej po Kolpi. Vse od Reke do Kotoribe jo je Zagreb (mednarodno priznana nacifašistična in genocidna marionetna tvorba eNDeHa) itak uradno priznal že maja 1941.
    Hrvatska z Istro nikdar ni imela popolnoma nič, še mejila ni nanjo, če je pa v Istri živel kak hrvat mu je bilo pa prav lepo….

    • freedomfighter

     Ma daj ne jamraj kaj je bilo nekoc nekje…drzavne meje so zarisane tako da zajemajo cim vec nacionalnega prebivalstva…siliti istrijane da so del slovenije bi bil priblizno kot siliti kurde da so del iraka…nehajte ze enkrat jamrati za tem kaj je bilo nekoc nase…sploh pa cigavo nase naj bi sploh bilo…od kranjcev, stajercev ali od katerega primorskega plemena…to vase gledanje v preteklost vaz zadrzuje ravno tam v preteklosti…sploh pa v obdobju ko meje padajo se vi kregate kdo je zivel kje pred petsto leti…malo spominjate na indijance

     • RATATA

      VICE
      20. 8. 2013; 15.51Osveženo: 3 leta, 7 mesecev
      Najdaljša vojna uradno trajala več kot dva tisoč let
      2Avtor: Tina Vovk

      Zaradi izgubljenih dokumentov, diplomatskih zapletov ali pa ker zaradi nerešenih vprašanj niso želeli pravno urediti vprašanja, so številne države ostale v vojni dolgo po tem, ko je orožje potihnilo.

      Po končanju vojaških sovražnosti sledi mirovni sporazum, ki vojno uradno konča. Včasih pa na takšen sporazum pozabijo ali pa iz njega (pomotoma) izpustijo katero od vpletenih strani. Dogaja se tudi, da dve strani načrtno ne podpišeta mirovne pogodbe, saj se je vojaški spor morda končal, ne pa tudi politični.

      Rusija – Japonska Japonska in Rusija sta se začeli pogovarjati o najpomembnejših izhodiščih za prihajajoča pogajanja o mirovni pogodbi, ki naj bi končno tudi uradno končala vojno med državama. Državi namreč še vedno nista podpisali mirovne pogodbe, ki bi med njima končala 2. svetovno vojno. Razlog je v štirih spornih otokih, ki so del tihomorskih Kurilskih otokov, na Japonskem znanih kot Severna ozemlja. Ležijo severovzhodno od japonskega otoka Hokaido in južno od ruske Kamčatke. Gospodarsko so zanimivi zaradi nahajališč redkih kovin in ribolovnih območij. Vse od 2. svetovne vojne so pod nadzorom Rusije, a lasti si jih tudi Japonska. Rusija je leta 1855 s podpisom posebne pogodbe otoke priznala za japonsko ozemlje. Josif Stalin si je otoke na konferenci na Jalti izboril kot “poplačilo” za hud ruski poraz v rusko-japonski vojni leta 1905. Sovjetska zveza je otoke leta 1945 zasedla. To je nato preprečilo tudi podpis mirovnega sporazuma, vprašanje pa še danes obremenjuje odnose med državama.

      Japonska – Črna gora Črna gora je leta 1904 v podporo Rusiji razglasila vojno proti Japonski, čeprav ni imela mornarice ali drugih sredstev, da bi deželo vzhajajočega sonca dejansko napadla, so se pa črnogorski prostovoljci borili v ruski armadi v Mandžuriji. Rusija in Japonska sta leta 1905 končali vojno z mirovno pogodbo, v katero pa Črna gora ni bila vključena. Ko je Črna gora leta 2006 razglasila neodvisnost, jo je Japonska priznala in državi sta sklenili ločeno mirovno pogodbo.

     • freedomfighter

      Ok…in kaj si probal povedati? To da se rusi kregajo.s sosedami za meje.je vsem jasno…tako kot hrvati…zato pa jih nihce ne mara…vsaj ne nihce ki zivi v njihovi blizini

     • RATATA

      Preveč sem prilepil.. le o Črni gori sem želel.

 • šmentanamuha

  Brati Hrvati, ne vem kdo je bolj neumen, mi ali vi?

 • Garbage man

  Verjetno od “neznanih politiov oz. Kriminalcev” ,ker ne morejo prodati, zato je zavarovalnica Triglav dobra

 • cosmosjasnovidec

  Tako to je.Arbitraža je mrtva in je sodišče potrdilo hrvaškim ustašem v prid sedaj se bo pa pričelo čiščenje objektov ter Slovencev v hrvatiji.
  Hrčki niso slovenci,da bi si navažali tujce v državo kot to počne Slovenija katera je preplavljena z čefutarskim drekom.
  ——————————————————————————————————————————
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
  ——————————————————————————————————————————–