fbpx

V primerjavi z Italijo, Avstrijo in Hrvaško se v Sloveniji toči najcenejše gorivo

Foto: STA

Kljub temu, da skušajo opozicijske stranke in petkovi politkolesarji ustvariti vtis, kako je v državi vse narobe, je dejstvo, da aktualna vlada za razliko od drugih dela v korist državljank in državljanov. To med drugim dokazuje odločitev vlade, da cene naftnih derivatov ostanejo nespremenjene in še naprej znašajo en evro na liter, kar je manj kot v vseh sosednjih državah! 

Če ceno naftnih derivatov primerjamo s sosednjimi državami lahko opazimo, da so cene najvišje v Italiji, za liter 95-oktanskega bencina je namreč tam potrebno odšteti  1,450 evra, za liter dizelskega goriva pa 1,334 evra. Na sosednjem Hrvaškem liter 95-oktanskega bencina stane 1,20 evra, na Madžarskem pa 1,06 evra, za liter dizelskega goriva je potrebno na Hrvaškem odšteti 1,14 evra, na Madžarskem pa 1,08 evra. V severni sosedi Avstriji vas bo liter 95-oktanskega bencina stal 1,058 evra, liter dizelskega goriva pa 1,026 evra, kar je najmanj v primerjavi z ostalimi tremi sosedami.

Vir: Twitter

Na dopisni seji poskrbeli za ohranitev cen
Cena naftnih derivatov je ostala nespremenjena potem, ko je Vlada RS na ponedeljkovi dopisni seji sprejela Uredbo o spremembah Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente, ki je začela veljati 25. avgusta. S predloženo uredbo se spreminja trošarina, in sicer za bencine zniža z 0,38796 evra na liter na 0,37214 evra na liter oziroma za 0,01582 evra na liter in za plinsko olje za pogon zviša z 0,34941 evra na liter na 0,35349 evra na liter oziroma za 0,00408 evra na liter. S spremembo zneskov trošarin so cene ostale nespremenjene, to je 1 evro na liter.

Foto: STA

Daleč od tega, da je nizka cena naftnih derivatov, edini ukrep, ki je pozitivno sprejet pri ljudeh. Podatki o unovčenih turističnih vavčerjih namreč kažejo, da so bili ti uporabljeni predvsem v času poletnih počitnic. Mnogi ljudje, ki sicer ne morejo na dopust, so si ga tokrat lahko privoščili. Številni upokojenci in študenti so bili zadovoljni nad prejemom enkratnega solidarnostnega dodatka v času, ko je epidemija novega koronavirusa pokazala zobe.  Nedavno je bilo podpisanih 1163 odločb, s katerimi bodo kmetje in kmetice, stari nad 65 let in z nizkimi dohodki, v naslednjih dneh prejeli solidarnostni dodatek. Med njimi je več kmečkih žena, ki jim je bila leta 2010 odvzeta kmečka pokojnina.

Nina Žoher