Turistični boni marsikateremu Slovencu omogočili dopust in rešili turistično sezono

Datum:

Po dobrih dveh mesecih od sprejetja ukrepa za blaženje posledic epidemije v najbolj prizadeti gospodarski panogi, je Ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo zabeležilo več kot četrtino unovčenih turističnih bonov. Finančni ukrep je tako omilil posledice, ki jih je v pomladnih mesecih povzročila pandemija. Slovenija je s  strogimi omejevalnimi ukrepi in posledično nizkim porastom okužb, dvignila ugled tudi v tujini. Našo državo namreč marsikje predstavljajo kot varno destinacijo za potovanje.

                   

Urad za makroekonomske analize in razvoj je v prvih štirih mesecih letos zabeležil močan upad turističnih prihodkov, napovedi za celotno leto pa kažejo na njihovo znižanje v razponu od 50 do 80 odstotkov na svetovni ravni, v Sloveniji pa od 30 do 70 odstotkov. Višina padca prihodkov od turizma v Sloveniji pa bi bila vsekakor višja, če ne bi vlada s svojim premišljenim delovanjem vpeljala spodbujevalne ukrepe v obliki turističnih bonov.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je  predstavil podatke o unovčenju turističnih bonov. Po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije je bilo do vključno 23. avgusta unovčenih 522.582 in rezerviranih 27.980 bonov, kar pomeni dobrih 75 milijonov evrov. Minister je s temi podatki zadovoljen, saj gre za obdobje zgolj dveh mesecev od sprejetja omenjenega ukrepa , kar je odličen rezultat.

Logarska dolina (Foto: STA)

V izjavi za javnost je minister za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo povedal: “Turistični bon je marsikje rešil letošnje poletje in marsikomu omogočil sploh prvi dostojni in zasluženi dopust. Navdušenje nad učinki bonov je v nekaterih slovenskih destinacijah, kot sta denimo Bela krajina ali Posočje, izjemno veliko in verjamem, da se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih sezonah.” Kot je še zapisal v svoji objavi, je zelo vesel pozitivnih sporočil državljanov, saj je vlada na eni strani ljudem omogočila dopust, in rešila poletno turistično sezono, kar je tudi smisel tega ukrepa.

S pomočjo ukrepa smo tako vsi skupaj izpolnili temeljni cilj, da smo omogočili delo delavcem v turizmu, spodbudili lokalno potrošnjo in pomembno vplivali na spremembo naših počitniških oziroma potovalnih navad ter posredno okrepili zanimanje, za tiste manj znane kotičke v Sloveniji.

Bilanca ponudnikov turističnih storitev vseeno ne dosega tistih iz lanskega leta ob rekordni sezoni, saj je nanjo vplival predvsem izpad dohodka v pomladnih mesecih. Po besedah ministra, pa smo v reševanju turizma bili veliko bolj uspešni kot druge primerljive države. “Številk, ki smo jih dosegli, pa ne bi mogli doseči, če v prvi vrsti ne bi pod nadzorom držali epidemiološke slike. To je za turizem v koronskih časih ključnega pomena. S tem, ko ostajamo na varni strani epidemije, ostajamo tudi na varni strani turističnih migracij,” je še dodal Počivalšek.

https://www.facebook.com/monika.gregorcic/posts/10217416796276235

Minister je napovedal tudi skorajšnjo objavo javnega poziva financiranje turističnih vodenj. Gre za skupno akcijo ministrstva, Slovenske turistične organizacije, Turistično gostinske zbornice Slovenije in Tržnega inšpektorata, njen cilj pa je, da skozi atraktivna butična turistična vodenja pomagajo turističnim vodnikom ter mestnemu turizmu in destinacijam, kjer je več povpraševanja po turističnih vodstvih. “S tem bomo spodbudili turistično povpraševanje in dosegli multiplikativne učinke na trgu. Vrednost tega poziva je nekaj manj kot 150 tisoč evrov. Gre za nov ukrep, videli bomo, kak bo odziv nanj in po potrebi ga bomo skozi prihodnje mesece dograjevali, tudi finančno,” je še povedal Počivalšek.

Največ turističnih bonov je bilo v občini Piran (86 tisoč), v Kranjski gori (36 tisoč), v občinah s termalnimi zdravilišči (Brežice, Podčetrtek, Rogaška Slatina in Lendava) ter v Bohinju in na Bledu.

Slovenci so v mesecu juliju rekordno dopustovali v domačih kampih, kjer so zabeležili kar 273 tisoč nočitev, kar je za 117 odstotkov več kot leto poprej. S pomočjo uveljavljanja bonov je bilo plačanih za kar 4,4 milijona evrov nočitev, največ v kampu Adria v Ankaranu.

Slovenija je v turizmu zaradi dobre epidemiološke slike na dobri poti za uresničitev cilja: biti turistično trajnostna destinacija. Med drugim je bila Slovenija uvrščena med varne države s strani britanske vlade, kamor na primer niso uvrstili Hrvaške. Glede prihodnjega razvoja panoge prevladuje prepričanje, da turizem po koronavirusu ne bo enak kot pred krizo, lahko pa izkoristimo novo priložnost kot zelena, varna in trajnostna destinacija.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...