fbpx

90-letnega bivšega paznika komunističnega zapora obsodili na 20 let zapora

V Romuniji so na 20 let zapora obsodili 90-letnega nekdanjega vodjo komunističnega zapora za politične disidente v vzhodni Romuniji. Pod njegovim vodstvom je umrlo vsaj 14 političnih zapornikov. Za svoja dejanja se ni opravičil, ker meni, da je zgolj izpolnjeval ukaze. 

Romunsko vrhovno sodišče je 90-letnega Alexandruja Visinescuja obsodilo na 20 let zapora za zločine proti človeštvu. Visinescu je bil vodja zapora Raminicu Sarat za politične disidente v vzhodni Romuniji med letoma 1956 in 1963. Med njegovim mandatom je umrlo vsaj 14 političnih zapornikov, poroča The Guardian.

Odvetnik se je pritožil na prvostopenjsko sodbo
Zaporniki so bili izolirani v samicah, prepovedano jim je bilo govoriti s komerkoli, mnogi pa so trpeli zaradi lakote, pretepanja in drugih zlorab. Visinescu je bil na prvi stopnji spoznan za krivega že junija 2015, 26 let po padcu režima Nikolaja Ceauşescuja. Na prvostopenjsko sodbo se je njegov odvetnik pritožil, češ, da sodišču ni uspelo prikazati naklepa. Vrhovno sodišče v Bukarešti je pritožbo v celoti zavrnilo.

Za dejanja se ni opravičil, saj je ”le spoštoval ukaze”
Visinescu ob izreku kazni ni bil prisoten, na pot v zapor pa je odšel brez komentarja. Obsodbo pa je komentiral njegov bivši sodelavec Georg Buza”Jaz sem ga poznal kot popolnoma drugačno osebo. Popolnoma se je spremenil. Včasih nas je celo opozarjal, ko smo hodili na delo z zaporniki, naj jih ne pretepamo in nezakonito kaznujemo,” je dejal Buza.

90-letni vodja komunističnega zapora svojih dejanj ni obžaloval in se zanje ni opravičil, saj je po njegovem mnenju zgolj ubogal ukaze. ”Visinescu je star človek in nobenega užitka nimam v tem, da gre v zapor. Jasno je tudi, da bo trpel, ne da bi karkoli razumel in ne da bi dojel težo zločinov, ki jih je zarešil,” je še dejal Buza.

Pomembna in simbolična obsodba
Valentin Cristea, zadnji preživeli iz zapora Ramnicu Sarat, je povedal, da mora vsak plačati za svoje grehe. ”Visinescu je počel samo slabe stvari,” je še dodal.

Vodja romunskega inštituta za preiskovanja komunističnih zločinov Radu Pradad je komentiral, da je to simbolična in pomembna obsodba. ”Ta obsodba je znak, da je v Romuniji pravici zadoščeno, pa čeprav pol stoletja kasneje,” je še dodal.

M. G.