V švedskih šolah nov učni program pri zgodovini: Namesto o zahodnih civilizacijah bi učili o priseljevanju in vlogah spolov

Vdor med 200 in 300 vikinških ladij na angleško obalo leta 1066 po Kristusu (vir: twitter)

Na Švedskem razmišljajo, da bi iz ur zgodovine v šolah izrezali stari in srednji vek. Namesto da bi se učili o zgodovini zahodne civilizacije, bodo čas raje namenili temam, kot so podnebje, vloga spolov, okolje, priseljevanje, kritična teorija in demokratične vrednote. Poudarek naj bi bil na “postmodernističnem pogledu na družbo”.

Po predlogu novega učnega načrta za zgodovino se na švedskih osnovnih šolah po novem ne bi več poučevalo večjega dela znane človeške zgodovine.

Švedi namreč po pisanju portala Svenska Dagbladet nimajo nobenih načrtov, da bi šolarjem še naprej predavali o antiki, srednjem veku in večjem delu novega veka.

Novo leto 0 v stilu francoske revolucije

Vodja oddelka za učni načrt švedske državne službe za izobraževanje Anna Westerholm je po pisanju RT potrdila, da bo v sklopu novega načina poučevanja zgodovine na Švedskem večji poudarek na “moderni zgodovini in družbenih vedah”.

Vodja oddelka za učni načrt švedske državne službe za izobraževanje Anna Westerholm (Vir: Twitter)

Nič več ne bo učenja o rimskem cesarstvu in obdobju vikinških roparskih pohodov. Namesto tega se bodo učenci učili o “priseljevanju, okolju, podnebju, spreminjanju norm, kritični teoriji, demokratičnih vrednotah in vlogah spolov”.

Poudarek pa naj bi – za razliko od klasične filozofske tradicije – bil na “postmodernističnem vidiku” družbe, kar naj bi pomenilo, da se bodo predavanja osredotočala na zahodni kolonializem, nacionalizem in trgovino s sužnji.

Odgovorni ne vedo, o čem govorijo

Kakor je vsem poznavalcem zgodovine na tej točki že jasno, tisti, ki so sestavljali ta učni program, nimajo “blage veze”, kaj postmodernizem pomeni v zgodovini.

Namreč, postmodernizem je bil v zgodovinopisju trend, ki se je začel v sredini 20. stoletja, ko so se zgodovinarji začeli umikati od klasičnega zgodovinopisja, ki se je osredotočalo na politiko, diplomacijo in vojaško zgodovino, in se posvetili vsakdanjim temam, ki so se dotikale življenja navadnih ljudi.

Postmodernizem v zgodovini je v raznih evropskih državah nastal pod vplivom francoske analovske šole med obema vojnama. Zgodovinarje pa so začele zanimati teme, kot so medicina, sociala, življenjski status, odnos ljudi do takratnih fenomenov ipd. Takrat se je sploh začelo s preučevanjem dnevniških zapiskov navadnih ljudi.

Gre za indoktrinacijo

O maloumnosti švedskega predloga pa dovolj pove že, ko se vprašamo, kako bodo lahko pri teh urah nove zgodovine, ki bolj spominja na orwellijanske revizionizme iz romana 1984, sploh pojasnili pojme, kot je pravna država, ko pa v učnem načrtu ni starega Rima, ali pa sploh govorili o demokratičnih vrednotah, ko pa ne bodo vedeli ničesar o atenski demokraciji.

Ivan Šokić

 • Andrej

  Švedsko leto 0, ko se prične njihova zgodovina, je tisto leto, ko je bila pri njih ustanovljena prva NO-GO cona in so jo sprejeli kot samo po sebi umevno.

 • pajot

  Zanimivo pa je,kako izginja zahodna civilizacija. Človek bi pričakoval,da se bo izginotje začelo na jugu.
  Začelo pa se je pri Švedih. Se pravi,da smo mi nekje med zadnjimi na vrsti.
  Upam,da se bo našel junak,ki bo tako kot Jan Sobieski nagnal to vojsko islama,nazaj kamor spadajo.

 • pajot

  Tale gospod Westerholm mora bit pa velik pezde. Namesto,da bi to svojo Anno nalomil kot se spodobi,je zaenkrat čisto tiho.
  Najbrž ta čas pomiva posodo in glanca parket.
  pussy,skratka.

 • rubec

  Potem ni čudno, da bo letos vsakoletni gala koncert v štokholmu v znamenju devete device skladatelja Ahmada Ibn Beeeeethovna.

 • francelj3

  Pri nas se je zgodovina začela leta 1941. To je še vedno bolje kot na Švedskem, kjer se je začela leta 0, ki ga sploh ni in ga nikoli ni bilo.

 • Dragan Krstič

  Oh pol je pa pri Švedih kar v redu. Pri naših tardečih se zgodovina začne leta 1941.

 • Lustrator

  Še en jasen dokaz, da bo v Evropi in sploh zahodu potrebno najprej razčistiti s kulturnomarksistično ideologijo, šele potem je na vrsti zunanji sovražnik – islam. Naj spomnim: islamisti tokrat niso z vojsko prečkali Bosporja in napadli Evropo, saj so jim vrata prostovoljno odprli naši domači uporabni idioti in zla agenda za njimi! Njim se imamo zahvaliti za propad neše civilizacije, ne muslimanom, ki svoj prezir do vsega ne-islama jasno izražajo že od samega začetka.

  • rubec

   Zastonj opozarjaš. Dokler iz trojanskega krofa prihaja marelična marmelada, je slovencem vseeno.

   • Lustrator

    Švedom, Norvežanom, Nizotemcem, Belgijcem, Francozom, Nemcem, Špancem, Avstrijcem,… pa očitno tudi. Ampak kdo je odgovoren, ko pes nekoga ugrizne; pes (ki ima grizeneje v DNK-ju) ali tisti bebec, ki ga ni imel na povodcu?

  • Evropa_Ni_Isto_Kot_EU Evropa

   Zanimivo da zdaj verjameš da globalistiv obstjajo, če da da razumeš da to niso slučaji.
   Veliko uspehov pri raziskovanju naprej ti žeim, ne se sedaj ustavljati ko že del zadeve razumeš.

   Čas je, da razumeš kdo so botri kulturnega marksizma in v čem je njihov načrt, ne denar, ker z denarjem zalagajo izdajalce in uporabne idiote. Njihov cilje je Svetvni red. globalna država in absolutna dominacija….seveda lahko zdaj razumeš na kak način bodo to dosegli.

   Lep dan še naprej.

   • Lustrator

    Ekonomski globalizem je zagotovilo hitrega tehnološkega in gospodarskega napredka in to je nekaj povsem drugega kot kulturni marksizem, ki ga določeni prikriti rdečesrajčniki (protiimperialisti) namenoma maskirajo v zmeden pojem “globalizma”. Plod kulturnega marksizma je smrt, kaos, vojne in revščina, plod ekonomskega globalizma pa recimo Hong Kong ali New York – mesti prihodnosti. Osebno nimam nič o neomejenem pretoku ljudi, kultur, sredstev iz države v državo pod pogojem, da se s tem seveda strinjata OBE državi. Kulturni marksizem pa nam svojo komunistično, lgbt, ateistično, relativistično, multikulti, ekoteroristično agendo vsiljuje MIMO našega konsenza, mimo naših vrednot in kulture. V tem je problem.

 • francelj3

  Musliči bodo Švedom prav kmalu povedali, kam si lahko vtaknejo tale postmodernizem. Učni program v vseh šolah bo: Alah, islam in nič drugega.

 • Anton

  Spet smo prehiteli ves svet! Pri nas smo začeli z lažno zgodovino že leta 45. Luzerji švedski.

 • Andrej S

  Mogoče bojo ugotovili da je zemlja res ravna

  • Anton

   Ja, vse je fake….

 • xtc

  Če Švedi te levičarske sojati ne bodo spravili tja kjer ji je mesto bodo kmalu pristali v jamah.
  Ta drhal namerno uničuje civilizacijo in proizvaja debile brez znanja in odgovornosti ter delovnih navad in brez civilizacijskih vrednot-popolne imbecile.

 • Janez Novak

  Na Švedskem je že pred leti, precej pred izbruhom migrantske krize, veljalo, da je na Švedskem bolje biti pes kot moški. Švedinje so bile ekstra-emancipirane feministače. Zdaj žanjejo, kar so sejale: sovraštvo do svojih moških, ki je obrodilo obilen strupen sad.
  https://www.petitions.net/anti-globalist_declaration#form

 • rok mirko

  Svedi bodo z svojo pusy politiko izginli se prej ko slovenci, jaz jim dam max 40let

 • Evropa_Ni_Isto_Kot_EU Evropa

  Jan Sobieski in Charles Martel sigurno ne bosta več omenjena, kako sta s svojima vojskama ustavila muslimane,
  Charles Martel kasneje frankovski kralj, jih je zaustavil v Tours-u v 8. stoletju arabske muslimane in pol Jan Sobieski Polsko-Litvanski kralj kateri je zaustavil Turke pred Dunajem.

  Da o naših prednikih slovencih znotraj Svetega Rimskega cesarstva sploh ne govorimo, kateri so veliko pripomogli k zmagi pri Sisku in tako zaustavili nadlajni vpad Turkov v Slovenske dežele.

  Kje je razlika med temi moškimi takrat in temi danes…..Danes imamo BETA moške, kateri se niso sposobni borit, še ženske si ne znajo najti za pravo stabilno zvezo, kaj šele da bi bili sposobni branit domovino, ženske in otroke. Takega primera v nam zapisani zgodovini še nisem nikdar zasledil ali pač ?

 • Olga101

  Levicarski idioti rabijo sebi enake, da jim lahko vladajo. Pol idiotov uvozijo, ostale ustvarijo v šoli… Pa imaš usrano luknjo (po Trumpu)!