V tej evropski državi bodo dekriminalizirali uporabo drog

Fotografija je simbolična.(Foto: iStock)

Uporabnikov drog ne bi smeli več kaznovati, ampak jih zdraviti. Tako vsaj menijo v norveškem parlamentu, kjer so se odločili za zgodovinsko spremembo norveške politike do drog, ki bo odgovornost od sodstva prenesla na zdravstvene ustanove.

“Večina želi prenehati s kaznovanjem ljudi, ki se bojujejo z odvisnostjo, želi jim ponuditi zdravljenje,” trdi Nicolas Wilkinson, tiskovni predstavnik v norveškem parlamentu. Po njegovem prepričanju je treba vzpostaviti sistem podpore, ki bo odvisnikom zagotovil pomoč nemudoma, in sicer vse od razstrupljanja za najtežje odvisnike do socialne podpore mladim, ki uporabljajo drogo v manjših količinah.

Foto: iStock

Odvisnike želijo obravnavati na enak način kot bolnike
“Pomembno je poudariti, da s tem ne bomo legalizirali uporabe kanabisa in ostalih drog, ampak jo bomo dekriminalizirali,” je dejal Sveinung Stensland, namestnik predsednika parlamentarnega odbora za zdravje. Po prepričanju Stenslanda bo sprememba vzela nekaj časa, vendar pomeni spremenjeno vizijo. “Tisti, ki imajo težavo z odvisnostjo od drog, bi morali biti zdravljeni kot da so bolni, ne pa, da se jih obravnava kot kriminalce in kaznuje s pomočjo klasičnih sankcij, kot so denarne kazni in zaporna kazen,” je prepričan.

N. Ž.