fbpx

V Ukrajini obeležujejo 79. obletnico pokola v soteski Babin Jar, kjer je bilo pobitih kar 34 tisoč Judov!

Poklon žrtvam v Babinem Jaru. Spomenik odraža sedmeroročnega svečenika (Foto: epa)

Ukrajina bo obeležila 79. obletnico masakra v Babinem Jaru, ki je bilo prizorišče enega najbolj grozovitih množičnih pobojev v času druge Svetovne vojne. Babin Jar je soteska blizu glavnega mesta Ukrajine v Kijevu, kjer je bilo v dveh dneh ubitih približno 34 tisoč Judov, mesto pa je bilo leta 1941 okupirano s strani nacistov. Poboje so izvedli pripadniki SS skupaj z njihovimi lokalnimi pripadniki. V času Sovjetske zveze se je o omenjenem grobišču molčalo, šele z razpadom Sovjetske zveze pa so žrtve dobile svoj spomenik. 

Vojska nacistične Nemčije je v Kijev prispela 19. septembra 1941 in objavila razglas, da se morajo vsi Judje iz Kijeva in okolice naslednji dan zbrati na zbirnem mestu. Navzočim so takrat zaukazali, da se morajo odpraviti peš do obrobja Kijeva. Pripadnika SS in njihovi lokalni zavezniki so jih vodili do soteske Babin Jar, kjer so jih ustrelili. Dolgo časa se je molčalo o tem, kaj se je v Babinem Jaru dejansko zgodilo.

Šele po smrti sovjetskega voditelja Stalina je razpravo o dogajanju v Babinen Jaru sprožila leta 1961 objavljena svetovno znana pesem Babin Jar Jevgenija Jevtušenka. Leta 1976 so postavili spominsko obeležje, pri katerem so najprej zamolčali, da so bile žrtve ravno judje, Romi in duševno bolni ljudje. Šele po razpadu Sovjetske zveze so jim postavili spomenik v obliki sedmeroročnega judovskega svečnika.

Ruski poet Jevgenij Jevtušenko, ki je prvi sprožil razpravo o poboju v Babinem Jaru z istoimensko pesmijo (Foto: epa)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obiskal spomenik žrtvam v Babinem Jaru in se udeležil slovesnosti ob obletnici tragedije. “Pred 79 leti je bila v skupno preteklost ukrajinskega in judovskega ljudstva vpisana črna stran. Poklonimo se žrtvam v Babinem Jaru. Nimamo pravice, da pozabimo te strašne zločine,” je dejal na slovesnosti Zelenski, po poročanju Breitbarta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Foto: epa)

Po slovesnosti sta ukrajinski minister za kulturo Aleksander Tkačenko in predsednik svetovnega židovskega kongresa Ronald Lauder  podpisala memorandum o sporazumu in sodelovanju med ukrajinsko vlado in Spominskim centrom holokavsta v Babinem Jaru. Lauder je član odbora omenjenega centra, njegov načrt pa je odprtje muzeja v Kijevu, ki bi bil posvečen tragediji v Babinem Jaru. Otvoritev muzeja je načrtovana za leto 2025 ali 2026.

Predsednik svetovnega židovskega kongresa Ronald Lauder (Foto: epa)

“Podpisniki memoranduma so pozvali k skupnemu prizadevanju ukrajinske družbe, države, mednarodne skupnosti in organizacij, ki raziskujejo in preučujejo holokavst in tragedijo v Babinem Jaru, da bi ohranili in obnovili zgodovinski spomin, tako da postane nenehni opomin na ceno, ki jo ljudje plačujejo za mir,” so sporočili iz pisarne Zelenskega. “Tukaj bomo danes svetu pojasnili, da bomo stopili skupaj in bomo ustavili to starodavno sovraštvo in se ga bomo spominjali,” so še obrazložili.

Sara Kovač