V vodah Bližnjega vzhoda pluje šest ladij kitajske mornarice

Ladja kitajske vojne mornarice (Vir: epa)

Kmalu po tem, ko se je začela vojna med Izraelom in palestinsko teroristično skupino Hamas, je na območje vzhodnega Sredozemlja vplula ameriška letalonosilka. Druga je še na poti. V bližini pa deluje tudi kitajska mornarica, ki je s šestimi bojnimi ladjami “obiskala” zalivsko državo Oman. Kitajske oblasti trdijo, da v tamkajšnjih vodah izvajajo operacije že vse od maja naprej.

Šest ladij kitajske mornarice se je po zaključku skupnih vaj z omansko mornarico odpravila na obisk proti Kuvajtu, kjer bo ostala pet dni. Gre, tako kitajska mornarica, za obisk “dobre volje”.

“Ladje kitajske vojne mornarice (vključno z Zibo, Jingzhou in Qiandaohu) so se pod vodstvom kuvajtske patruljne ladje Failaka zasidrale v pristanišču Shuwaikh ob približno 9. uri. Pozdravilo jih je več kot 200 ljudi vključno s predstavniki kuvajtske vojske, kitajskimi diplomatskimi predstavniki v Kuvajtu in tamkajšnjimi Kitajci,” so zapisali na kitajskem ministrstvu za obrambo. Bojna skupino sestavlja Zibo, rušilec z vodenimi izstrelki tipa 052D, fregata Jingzhou in integrirana oskrbovalna ladja Qiandaohu. Skupina je doslej primarno spremljala konvoje trgovskih ladij.

Nevarnost incidenta
Zaradi stopnjevanja napetosti v Izraelu šest kitajskih bojnih plovil vse bolj pridobiva na pomembnosti. Po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra so Združene države poslale svojo najnaprednejšo letalko USS Gerald R. Ford in njeno bojno skupino v vzhodno Sredozemlje. Udarna skupina letalskih prevoznikov Dwight D. Eisenhower je na poti v regijo. Več – TUKAJ. Tja je namenjena tudi USS Mount Whitney. 19. oktobra je USS Carney (DDG 64), rušilec z vodenimi izstrelki razreda Arleigh Burke, uspešno prestregel in nevtraliziral več izstrelkov Hutijev in brezpilotnih zračnih plovil v Rdečem morju, poroča EurAsian Times.

Kitajska in ZDA druga drugo dojemata kot tekmeca. Opozorila, da se bosta velesili prej ali slej zapletli v oboroženi konflikt, so zadnja leta vse intenzivnejša. Primarno območje, kjer bi se zgodil konflikt, je sicer tajvanska ožina, ki loči ozemlje Kitajska od Tajvana, ki si ga želi Kitajska priključiti.

Ž. K.