fbpx

Znaki razpada civilizacije: V ZDA izdali prvi potni list s spolom “X”

Ameriški potni list (foto: EPA)

V ZDA so izdali prvi potni list, ki ima pod kategorijo spola oznako X, ki je namenjena ljudem, ki se ne identificirajo kot moški ali ženske. Vprašanje ostaja, zakaj je za potrebe potnega lista pomembno, s kom se posameznik identificira in ne kaj posameznik je.

Ameriški osrednji mediji proslavljajo izdajo prvega potnega lista z oznako X v kategoriji spola. Pri normalnih ljudeh je pod kategorijo spola oznaka moški ali ženska. Ameriški osrednji mediji v oznaki X za ljudi, ki menijo, da so lahko kar koli drugega kot moški ali ženske, vidijo korak naprej na področju pravic. Ameriško zunanje ministrstvo ravno tako upa, da bodo lahko možnost X ponudili širši javnosti z naslednjim letom. Ni znano, kako bodo na takšno vpeljavo neke nove kategorije spola, ki ne obstaja, reagirale druge države, ki takšne kategorije ne poznajo oziroma ne priznavajo.

Imetnik prvega potnega lista z oznako X je interseksualni aktivist iz Fort Collinsa v Koloradu Dana Zzyym. Bojda so Zzyymu kot hermafroditu ljubši nevtralni zaimki, v slovenščini bi to pomenilo “ono, onega”. Zzyym je bil vse od leta 2015 v sodni bitki z ameriškim zunanjim ministrstvom, ker mu niso želeli omogočili potnega lista, na katerem bi pisalo, da ni ne moški ne ženska. Po Zzyymovem mnenju bi namreč to pomenilo laž.

LGBT aktivist Dana Zzyym (foto: Wikipedia)

Po zapisih sodnih spisov se je Zzzyym rodil hot hermafrodit, kar pomeni, da je ob rojstvu kazal značilnosti obeh spolov. Starši so ga vzgojili kot dečka, ravno tako je bil podvržen seriji operacij, s katerimi jim bojda ni uspelo, da bi iz njega naredile pravega moškega. V vojni mornarici je služil kot moški, poroča Breitbart, kasneje med študijem na državni univerzi v Koloradu pa je odkril, da je medspolnik. Drugače rečeno, dokler ni prišel na univerzo, kjer so mu sprali možgane, je bil zdrav.

Spol si bodo lahko izbirali sami
Posebna diplomatska odposlanka ZDA za LGBTQ pravice Jessica Stern je povedala, da so se z odločitvijo o vzpostavitvi tretjega spola na uradnih osebnih dokumentih vladni dokumenti zedinili z “živeto resničnostjo”. A razlika med “živeto resničnostjo” in namišljeno stvarnostjo nastopi kaj hitro, ki vidimo, da nova oznaka X na potnih listih ne bo označevala samo hermafrodite, temveč vključuje tudi kategorije duševno motenih osebkov, ki so prepričani, da se njihov biološki spol ne ujema z njihovo osebnostjo, ali transvestiti.

Spremembe pa so na obzorju tudi za dve klasični danosti. Tako bodo ameriški državljani za potrebe potnih listov lahko sami izbrali ali so moški ali ženske in ne bo potrebno s pomočjo zdravniških potrdil dokazovati, da so moški, če so v resnici ženska ali obratno. Sternova upa, da bo ameriški primer služil kot navdih preostanku sveta. “Na to gledamo kot potrditev in povzdig človekovih pravic za trans, interseks, po spolu nekonformnih in nebinarnih ljudi povsod.”

Ivan Šokić