V ZDA rekordno število hospitaliziranih otrok zaradi omikrona

Datum:

Različica omikron se v ZDA hitro širi, število primerov COVID-19 pa narašča. V bolnišnicah je ogromno otrok, strokovnjaki pa obžalujejo, da jih večina ni cepljenih. “To je tako srce parajoče,” je dejal dr. Paul Offit, strokovnjak za nalezljive bolezni v otroški bolnišnici v Philadelphii. “Lani je bilo dovolj težko, zdaj pa veste, da obstaja način, da preprečite vse to,” je še dodal.

V tednu od 22. do 28. decembra je bilo v bolnišnice s koronavirusom sprejetih povprečno 378 otrok, starih 17 let in manj, dnevno, kar je 66 % več kot prejšnji teden, so v četrtek poročali Centri za nadzor in preprečevanje bolezni v ZDA. Prejšnja najvišja vrednost med pandemijo je bila v začetku septembra, ko je bilo hospitalizacij otrok v povprečju 342 na dan, so sporočili iz CDC. Kljub vsemu otroci še vedno predstavljajo majhen odstotek hospitaliziranih zaradi covida-19. Zdravniki pravijo, da se zdi, da so mladi manj bolni kot tisti, ki so prišli med poletnim porastom delte. Dva meseca po odobritvi cepljenja za otroke, stare od 5 do 11 let, jih je približno 14 % popolnoma zaščitenih, kažejo podatki CDC. Stopnja je višja pri 12- do 17-letnikih, in sicer približno 53 %.

Študija, ki jo je v četrtek objavil CDC, je potrdila, da so resni stranski učinki cepiva Pfizer pri otrocih, starih od 5 do 11 let, redki. Ugotovitve so temeljile na približno 8 milijonih odmerkov, podeljenih mladim v tej starostni skupini. Dr. Albert Ko, profesor epidemiologije in nalezljivih bolezni na Yale School of Public Health, je opozoril, da je nizka stopnja precepljenosti deloma stvar časa: mlajšim otrokom so cepivo odobrili šele novembra, mnogi pa šele zdaj prihajajo po drugi odmerek.

Dr. Paul Offit je dejal, da nobeden od otrok, ki so bili upravičeni do cepljenja in so bili oskrbovani v njegovi bolnišnici pred približno tednom dni, ni bil cepljen, čeprav sta imeli dve tretjini osnovne bolezni, zaradi katerih sta bili ogroženi – bodisi kronična pljučna bolezen ali pogosteje debelost. Samo eden je bil mlajši od 5 let. “Težko dihajo, kašljajo, kašljajo, kašljajo,” je dejal Offit. “Peščico so poslali na intenzivno nego na sedacijo. V grlo jim damo nastavek, ki je pritrjen na ventilator, in starši jokajo. Tudi nihče od staršev ali bratov in sester ni bil cepljen”, je dejal.

(Foto: Seattle PI)

Dr. Al Sacchetti, vodja urgentnih služb v medicinskem centru Marije Lurdske v Camdnu v New Jerseyju, je prav tako dejal, da se cepljeni otroci izjemno dobro spopadajo z izbruhom omikrona. “Pomembna razlika je v tem, kako prenašajo to bolezen tisti, ki so imeli že prej zdravstvene težave,” je pojasnil Sacchetti.

Med pandemijo se je izkazalo, da so smrti zaradi covida-19 med otroci redke. V tednu med 16. in 23. decembrom pa so poročali o skoraj 199.000 primerih otroških bolnikov s covidom, je sporočila skupina pediatrov. To je bilo približno 20 % od več kot 950.000 skupnih primerov, zabeleženih tisti teden. Medtem ko bo veliko teh otrok okrevalo doma, bodo morda imeli stik z drugimi, ki so izpostavljeni veliko večjemu tveganju, je dejal dr. Jason Terk, teksaški pediater. Skrbel je za 10-letnega dečka s covidom-19, ki se je z boleznijo dobro spodadel, a je njegov oče zbolel in umrl, je dejal. “Smrt starša je uničujoča, vendar je stres za mlado osebo v tej situaciji še posebej težko izmeriti,” je dejal.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...