Zgodba o uspehu, ki bi jo moral poznati vsak Slovenec! Z odliko zaključili leto in predali štafeto slovenskega predsedovanje Svetu EU Franciji

Datum:

“Bravo! Čestitam za fantastično predsedovanje, ki se bo v EU zgodovinsko pomnilo, in za neverjeten tempo ter dosežke v multilateralni in bilateralni diplomaciji. Le tako še naprej,” je voščil dr. Miha Pogačnik ob sporočilu zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja: “Pa smo. Pripeljali leto do konca. In predali štafeto slovenskega predsedovanje Svetu EU Franciji. V 2022 pa nadaljujemo z aktivno diplomacijo.” Poslanec Jure Ferjan je poudaril, da je slovensko predsedovanje Svetu EU zgodba o uspehu in dodal, da bi si želel, da bi tudi domači mediji temu namenili več pozornosti. Kakšen pečat je Slovenija pod vlado RS, ki jo vodi stranka SDS s premierjem Janezom Janšo na čelu, pustila v EU, po njegovem mnenju pričajo tudi zahvale mnogih – nekatere med njimi smo zbrali na ogled.

“Pa se je izteklo. Leto 2021. Še vedno covidno. Naporno, a polno izzivov, še posebej na zunanjepolitičnem področju. Ob poti je bilo veliko tistih, ki so napovedovali polome, a glej ga zlomka, Slovenci smo (spet) zmogli,” je zmagoslavno zapisal zunanji minister dr. Anže Logar in ob tem priznal, da v zadnjem letu in pol ni imel oddiha. Bil je pravi koncentrat diplomatskih aktivnosti. V 18 mesecih so izvedli 104 bilateralnih srečanj, 61-krat je obiskal tuje prestolnice. Samo za primerjavo: Karl Erjavec je v svojem celotnem 6-letnem mandatu opravil manj bilateralnih srečanj (96), dr. Miro Cerar pa v približno enakem obdobju eno tretjino tega, kar je Logar opravili s svojo ekipo na Ministrstvu za zunanje zadeve.

“Obenem smo še predsedovali – po ocenah naših tujih partnerjev z odliko. Šest tednov sem preživel v Strasbourgu z evroposlanci, naši diplomati in uradniki so v 184 dneh vodili približno 1500 sestankov, preboje smo uspeli doseči v zakonodajnih paketih, ki bodo v prihodnje pomembno vplivali na naš vsakdan. Z olajšanjem, a tudi z malce sentimentalnosti gledam na leto, ki se izteka. Štafeto predsedovanja sem simbolno predal svojemu francoskemu kolegu Jean-Yvesu Le Drianu. Zaželim mu obilo uspehov pri krmarjenju med evropskimi vratci. Sam pa mislim že na letnico ‘22. Kjer se srečata iztek starega in začetek novega leta je vedno polno pričakovanj in želja. Po najdaljši noči vedno pride jutranja zarja in odštevanje se začne na novo,” je še zapisal minister Logar in voščil – naj bo leto 2022 polno veselih novic. Dragi prijatelji, res, vse lepo v 2022!
Estonska zunanja ministrica Eva-Maria Liimets se je Logarju in Sloveniji zahvalila za izvrstno predsedovanje Svetu EU, Franciji pa ob prevzemu štafete zaželela uspešno predsedovanje.
“Zahvaljujem se za neverjetno delo, ki ste ga opravili in tudi za zelo dobro predstavitev kompromisa. Zelo cenim odločenost slovenskega predsedstva, da dosežete splošen pristop glede osnutka zakonodaje EU o minimalnih plačah in glede predlagane direktive o preglednosti plačil, ki je zelo pomemben korak,” je zapisal evropski komisar za delo in socialne zadeve Nicolas Smith.

“Zahvaljujem se slovenskemu predsedstvu za dosego splošnega pristopa Sveta EU o predlogu direktive o preglednosti plač, kar je pomemben korak pri odpravljanju razlik v plačilu med spoloma,” se je zahvalila evropska komisarka za enakost Helena Dalli.

Komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova je ob sprejetju sklepov za širitev na decembrskem Svetu za splošne zadeve dosežek slovenskega predsedstva označila za mojstrovino evropskega sklepanja kompromisov v duhu lojalnega sodelovanja.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides sta se zahvalili slovenskemu predsedstvu za sprejetje dogovora Sveta glede sporazuma HERA za preprečevanje, odkrivanje in hitro odzivanje na nujne razmere.

“Zahvaljujem se za vodenje Sveta v zadnjih šestih mesecih. To je bilo zahtevno obdobje, vendar smo skupaj dosegli pomemben napredek pri prehodu na čisto energijo. Hitro smo se odzvali na težave, kot je na primer nenehno naraščanje cen energije in dosegli napredek pri ključnih zakonodajnih dokumentih,” je zapisala evropska komisarka za energijo Kadri Simson.

“Hvala slovenskemu predsedstvu za današnjo dobro razpravo na vrhu EU-Zahodni Balkan o pravosodju. Zaščita in krepitev vladavine prava je dolg proces in zahteva nenehno prizadevanje za izboljšave. To velja za države članice Evropske unije pa tudi za pristopni proces EU,” se je izrazil pohvalno Olivér Várhelyi, evropski komisar za evropsko sosedsko politiko in pogajanja o širitvi.

Thierry Breton, evropski komisar za notranji trg, je zapisal: “Akta o digitalnih storitvah in digitalnih trgih sta verjetno najpomembnejši uredbi o notranjem trgu  v tem desetletju EU. Iskreno se zahvaljujem svoji ekipi in ekipi slovenskega predsedstva (ki ni štela ur), da je v manj kot letu dni dosegla soglasje 27 držav članic.”

“Čestitke za dobro opravljeno delo pri Aktu o digitalnih storitvah in Aktu o digitalnih trgih,” pa je zaželela tudi evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...