Val tožb proti TikToku, ker otroke napeljuje k samomoru

Simbol "prepovedan Tik Tok". (Foto: Pixabay)

Kitajsko družbeno omrežje TikTok se v ZDA sooča z valom tožb zaradi svojega algoritma, za katerega tožilci trdijo, da otroke in ranljive ljudi napeljuje k samomoru. 

Tik Tok naj bi uporabnikom priporočal vsebine, ki govorijo o depresiji, brezupu, smrti in drugih mračnih tematikah. Predsednik tega podjetja Shaw Chu je moral prejšnji mesec zaradi omenjenih polemik v ameriškem kongresu odgovarjati na neprijetna vprašanja. Starši ameriškega najstnika Chasea Nasca, starega 16 let, ki je lani naredil samomor, domnevno pod vplivom mračnih vsebin, ki jih priporoča TikTok, so marca vložili tožbo proti podjetju, poroča Blic.

Njegovi starši na podlagi podatkov na telefonu trdijo, da najstnik tovrstnih vsebin ni dejavno iskal, marveč mu jih je priporočil algoritem. Tik Tok je v osnovi kitajska aplikacija, ki pa je ni mogoče naložiti na Kitajskem. Tik Tok pa se izgovarja, da aplikacijo sedaj vzdržujejo inženirji po vsem svetu. Več ljudi, ki so delali za Tik Tok pa trdi, da imajo ključe algoritma še vedno šefi in inženirji v Pekingu.

Domen Mezeg