fbpx

Vatikan gre v boj: “Teorija spola je simptom bolne družbe, ki se ne zna več spopadati s svojo boleznijo”

(Papež Frančišek, (vir Twitter)

Potem ko je v preteklosti papež Frančišek ob raznih prilikah mimogrede navrgel kaj o nevarnostih, ki jih predstavlja teorija spola, se je zdaj zganil tudi Vatikan in podal jasno mnenje o zblojeni teoriji, ki želi postaviti kulturo nad človeško naravo.

Čeprav so bili tudi pretekli papeži kritični do teorije spola, pa se je po pisanju vatikanskega analitika Johna L. Allena mlajšega opozicija do te teorije “pod Frančiškovo taktirko še okrepila”. Papež je po poročanju Breitbarta že v preteklosti opozarjal na “nevarnosti ideologije, ki ločuje seksualno identiteto od biologije”, in proglasil teorijo spola za “v nasprotju z naravo stvari.”

Vatikan se je zbudil in priključil papeževemu boju proti teoriji spola. Kot primer Allen navaja konferenco na Univerzi Svetega Križa v Rimu, kjer je prejšnji teden z ostro kritiko teorije spola nastopil tudi kanonski pravnik Vincenzo Turchi, in sicer na enem od pogovorov, ki jih je vodil pomočnik upokojenega papeža Benedikta XVI, nemški nadškof Georg Gänswein. Članek, ki ga je pripravil Turchi, naj bi tako služil kot doktrinarna utež, ki podpira Frančiškove občasne izjave proti že omenjeni teoriji.

Allen je povzel nasprotovanje Cerkve teoriji spola v treh točkah, ki so vključene v Turchijevem govoru:

  1. Teorija spola spodjeda objektivne moralne norme, ki vodijo seksualno obnašanje, tako da trdi, da seksualna identiteta in orientacija nista dani po naravi, ampak šele kot rezultat naključnih zgodovinskih in kulturnih dejavnikov.
  2. S tem, ko država promovira tak pogled na spol v šolah, ogroža pravico staršev, da so primarni učitelji svojih otrok.
  3. Teorija spola pod pretvezo boja proti diskriminaciji na podlagi seksualne orientacije stigmatizira tradicionalna religijska in moralna prepričanja ter na koncu sama postaja podlaga za diskriminacijo.

Teorija spola zanika resnico
Teorija spola je zasnovana na “primatu kulture nad naravo”, je povedal Turchi. Ker teorija spola gleda na naravo in biologijo kot na nekaj “marginalnega”, postanejo seksualne razlike pretočne in spremenljive. Kot take pa jih lahko oblikujemo na podlagi “individualne samo-določitve”.

Vatikan (vir: twitter)

V komentarju o izobraževalnih programih, kjer je teorija spola že vključena v vzgojo otrok, je Turchi izpostavil pilotni šolski program v Španiji, po katerem so otroci aktivno spodbujani k temu, da se pretvarjajo, da so pripadniki nasprotnega spola, in sicer z namenom razbitja povezave med njihovo naravno identifikacijo in njihovimi telesi. Teorija spola “ni omejena na predstavljanje principov nediskriminacije, temveč privzema tudi poroko med ljudmi istega spola, registracijo istospolnih parov, pravico do posvojitev zanje in tako dalje” je po poročanju Crux Now povedal Turchi. “To ni isto kot enake pravice za istospolne ljudi.”

Teorija spola je ideologija, njeni pripadniki pa so pripravljeni tudi lagati
Opozoril je tudi na stanje v državah severne Evrope, kjer so na švedskih šolah vpeljali rabo “spolno-nevtralnih” zaimkov, na Danskem pa je za spolno izobrazbo gostujoči predavatelj lahko tudi transseksualni prostitut.

kardinalski zbor (vir: twitter)

V zaključku je Turchi povedal, da je čutiti “grenko razočaranje” v celotni razpravi. Teorija spola se “raznaša, ne da bi o njej govorili odprto, vstavlja se v zakonodajo in nato v šolski material in druge predmete”, je povedal. “Vsakdo, ki nasprotuje, je označen kot rasist in diskriminator.”

Bolna družba
“Spoštovanje naših teles kot moških in ženskih,” je zapisal papež Frančišek v pismu o zakonski zvezi in družini Amori Laetitia, “je nujno za naše lastno samozavedanje v stiku z drugimi, ki so drugačni od nas”, in je daleč od “enospolne utopije”, ki bi jo nekateri radi vsilili. Napori, da se seksualne razlike, osnovane na anatomiji, izničijo, so simptomi bolne družbe, ki se ne zna več spopadati s svojo boleznijo, je dodal.

Ivan Šokić