fbpx

Več delov Francije gre v enomesečno zaprtje! Gibanje bo omejeno na območju do 10 kilometrov od doma

Foto: epa

Pariz, Nica in več kot ducat drugih francoskih regij bo šlo na račun naraščajočega števila okužb s covidom-19 in zasičenosti bolnišnic v popolno zaprtje, ki bo trajalo en mesec, je v četrtek sporočil francoski premier Jean Castex. S tem je uresničil napovedi, ki so bile dane že pred dnevi. V državi se namreč soočajo s porastom angleškega seva virusa.

Šestnajst območij v državi (tako imenovani departmaji) bo tako od petka dalje v zaprtju na račun tretjega vala okužb, vključno s celotno regijo île-de-France in  Hauts-de-France na severu . Prepovedano bo potovanje z območij, ki so v zaprtju.

Gibali se bodo lahko do 10 kilometrov od doma
V zaprtih območjih bodo šole ostale odprte, srednje šole pa bodo v okviru ukrepov omejene na polovico zmogljivosti. Nenujne trgovine bodo morale zapreti svoja vrata, medtem ko bodo knjigarne lahko odprte. Tekom zaprtja bodo ljudje lahko odšli na prosto in se ukvarjali s športom brez kakršnih koli časovnih omejitev, vendar bodo morali imeti pri sebi ustrezno obrazložitev in ostati na razdalji do 10 kilometrov od svojega doma, poroča Euronews. Francija bo policijsko uro, ki je v veljavi na državni ravni, s soboto premaknila z 18. na 19. uro.

Po besedah Castexa je nedavna študija pokazala, da je do 29 odstotkov okužb prišlo na delovnem mestu. Težavno je namreč, da tisti, ki imajo simptome okužbe prihajajo na delovno mesto, kjer zlahka okužijo druge sodelavce. Državljane je naprosil, da naj delajo od doma vsaj štiri dni od petih. Opaziti je trend, da se na intenzivno nego sprejema mlajše in bolj zdrave ljudi, ki dlje časa potrebujejo bolnišnično oskrbo. Castex je dejal, da naraščanje okužb kaže na  tretji val, saj se država zaradi covida-19 približuje skoraj 100 tisoč smrtnim žrtvam.

Foto: epa

“Ko živimo z virusom ne smemo pozabiti, da se lahko kdorkoli kadar koli okuži,” je poudaril zdravstveni minister Olivier Véran in ljudi pozval k spoštovanju zaščitnih ukrepov. Do sprejetja novih omejitev je prišlo dan po tem, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron odpotoval v bolnišnico v Poissyju  (zahodno predmestje Pariza), da bi se pogovoril z zdravstvenimi delavci na prvi bojni liniji. Eden izmed zdravstvenih delavcev, ki je tam zaposlen, je predsedniku dejal, da so razmere zaskrbljujoče zaradi sprejema mlajših v bolnišnico.

Sara Kovač