fbpx

Več deset tistoč Parižanov na ulicah nasprotovalo posvojitvam v homoseksualna razmerja

Foto: epa.

V Parizu je minulo nedeljo več deset tisoč meščanov protestiralo zoper zakon o posvojitvah v homoseksualna razmerja, ki je bil v Franciji sprejet pred tremi leti. Prav tako so protestirali zoper širjenje teorije spola pri pouku, proti umetnemu oplojevanju pri istospolnih partnerjih ter zoper trgovino z materinstvom.

Proteste je priredilo gibanje ‘Manif pour tous’ (Protesti za vse). Po poročanju policije se je protestov udeležilo 24 tisoč ljudi, prireditelj pa navaja število 200 tisoč. Razliko v številkah si razlagamo kot poskus pomanjševanja protesta s strani uradne oblasti, ki je naklonjena ‘rušenju naravnih razlik med spoloma’.

Zaenkrat v Franciji še velja prepoved umetnega oplojevanja istospolnih partnerjev, vendar se porajajo poskusi, da bi to prepoved umaknili in da bi uzakonili trgovino z materinstvom. To  po mnenju organizatorja ruši tradicionalno družino, zato je protest, kot je bil ta, namenjen reševanju tradicionalnih družinskih struktur. Naslednje leto bodo aprila potekale volitve za francoskega predsednika in civilna gibanja opozarjajo, da bo prihodnja izbira vplivala tudi na razvoj družinske politike.

Foto: epa.

Foto: epa.

“Za klasično družino”
Prizorišče protesta so zasedle mnoge družine in posamezniki, ki so s plakati in z zastavami sporočali javnosti, da se zavzemajo za klasično podobo družine. Na plakatu, ki je bil viden nad množico protestnikov, je pisalo: “Leta 2017 bom glasoval za družino.”

Podobni protesti so se odvijali leta 2014, vendar je bil zakon o posvojitvah v homoseksualna razmerja vseeno sprejet, saj ga je podprl socialistični predsednik Hollande. Takrat se je protesta udeležilo 530 tisoč protestnikov, čeprav je policija poročala le o 80 tisoč udeležencih.

 A. B.