fbpx

Več kot petsto levičarskih skrajnežev na avstrijskem prelazu napadlo policiste

Foto: epa

Blizu prelaza Brenner med Italijo in Avstrijo se je danes popoldne na italijanski strani zbralo več sto levičarskih protestnikov, ki nasprotujejo načrtom, da bi Avstrija za obvladovanje migrantskega toka uvedla nadzor na prelazu. Protestniki so pri tem na policiste metali bengalski ogenj in eksplozivne predmete, policija se je odzvala s solzivcem.

Italijanski in avstrijski mediji poročajo, da je okoli 500 demonstrantov, med njimi zamaskirani pripadniki skrajne levičarske skupine Black Block in anarhističnih skupin, pripotovalo večinoma iz italijanski krajev, pa tudi iz Nemčije, Avstrije in Španije.

Vodstvo tirolske policije je prejšnji teden namreč napovedalo, da bodo na prehodu postavili 370 metrov ograje, za izvajanje kontrol bodo ustavljali tudi vlake.

Uporabljali so eksplozivna sredstva
Po prihodu na železniško postajo so začeli vzklikati gesla proti policiji in novinarjem. Po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA se je kakih 350 aktivistov poskušalo prebiti mimo policistov, ki pa so jim to preprečili. Aktivisti so jih napadli z eksplozivnimi sredstvi, policija pa se je odzvala s solzivcem.

Gre za uvedbo nadzora
Tudi na avstrijski strani prelaza je medtem v pripravljenosti več policijskih enot. Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je sicer danes vnovič zatrdil, da Dunaj prelaza ne bo zapiral, ampak gre zgolj za uvedbo nadzora na meji. Italijanski notranji minister Angelino Alfano je njegove besede pozdravil, češ da gre za rezultat skupnega dela.

Avstrijske oblasti so določile, da bodo na mejnem prehodu Brenner postavile dodatnih 370 metrov ograje. Avstrijci bodo poostrili nadzor nad vozili, ki prečkajo mejo. Tudi sicer bo azilna zakonodaja v Avstriji veliko strožja. Prosilce bodo tako zavračali že na meji, njihovo bivanje bo omejeno na tri leta, država pa bo lahko zaradi števila migrantov razglasila izredne razmere.

Za Junckerja je nadzor katastrofa za EU
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je danes v pogovoru za nemški radio dejal, da bi bila avstrijska uvedba nadzora na meji z Italijo politična katastrofa za Evropo. “Vse, kar bi blokiralo prelaz Brenner, bi imelo ne le resne gospodarske, ampak predvsem zelo hude politične posledice,” je poudaril Juncker.

M. P., STA