Več kot polovica mladih Rusov želi zapustiti Putinovo Rusijo

Foto: epa

Delež Rusov v starosti med 18 in 24 let, ki se želijo odseliti iz države pod vodstvom avtoritarca Vladimirja Putina, je najvišji v desetih letih in znaša kar 53 odstotkov, ta delež pa je naraščal vse od nelegalne aneksije ukrajinskega polotoka Krim s strani Putina. Prav tako je visok delež tistih, ki se želijo odseliti v vseh starostnih skupinah, skupno je takšnih kar 21 odstotkov.

Število mladih Rusov, ki se želijo izseliti iz države, je po raziskavi organizacije Levada Center doseglo 10-letni vrh, poroča portal Moscow Times. Sociologi so že pred tem opozorili, da želja mlade generacije po izselitvi iz Rusije že predstavlja grožnjo gospodarstvu države. Delež mladih Rusov, ki se želijo izseliti iz države, narašča že vse od nelegalne aneksije ukrajinskega polotoka Krim s strani Rusije leta 2014. Takrat je ta delež znašal 20 odstotkov, do zdaj pa se je povzpel na kar 53 odstotkov vprašanih v starosti med 18 in 24 let; v zgolj petih mesecih je povečanje znašalo kar 16 odstotnih točk.

Življenje mladih ni tako urejeno kot življenje starejših
“Mladina ne jemlje državnega razvojnega modela resno, njihovo življenje pa ni tako urejeno kot tisto starejših generacij,” je podatke komentiral sociolog Stepan Gončarov in dodal: “Osredotočajo se na globalne kanale širjenja informacij in bolj verjetno je, da znajo tuje jezike in so seznanjeni s tujimi kulturnimi prostori.” Starostna skupina med 25 in 39 leti je naslednja po vrsti glede na delež tistih, ki se želijo odseliti, takšnih je 30 odstotkov v tej starostni skupini.

Avtoritarec Putin uživa višjo podporo med tistimi mladimi, ki si želijo ostati v državi. (Foto: epa)

Ruse skrbita prihodnost njihovih otrok in gospodarstvo
V povprečju je med vsemi starostnimi skupinami delež takšnih, ki se želijo odseliti, 21-odstoten, kar je največ po letu 2013, ko je bilo vseh takšnih 22 odstotkov. Anketiranci so izpostavili, da so zaskrbljeni za prihodnost svojih otrok in zaradi gospodarskih razmer. Ruska politična situacija in stanje zdravstvenega sistema sta prav tako med pomembnimi razlogi, ki so jih navajali. Pričakovano je podpora avtoritarnemu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu veliko višja med tistimi, ki si želijo ostati, kot med tistimi, ki si želijo oditi.

Spoznajte ‘Putinovo generacijo’: Bodo mladi Rusi povzročili spremembe ali jih bodo zavirali?

Rok Krajnc

 • Ružla Čkapi

  Kdo je delal anketo Ninamedija, Mediana…?

 • Ros

  Če bi nas Putin poslušal, bi bila danes Rusija ena najbogatejših in najnaprednejših držav na svetu.
  Žal imajo Rusko zimo. In tranzicija ni šla, niti malo, po pričakovanju. Resnično žalostna zgodba. No ja, saj imajo vsak dan novo priložnost. V resnici; še dobro da imajo Putina, da jih je malo na noge postavil.
  Rusija je povsem drugačna zgodba kot Slovenija. Ne razumem, zakaj Slovenija ne postane normalna država. Ker ima povsem drugačne izzive kot Rusija.

 • šmentanamuha

  Naiven človek vedno misli, da je boljše pri sosedih. Sicer pa ne vemo kdo, koga in kako je delal to anketo.

 • freedomfighter

  Ja a to je kaj novega…mladi si zelijo zivljenja kot je na zahodu stari pa kot je na vzhodu…edino slovenija je glede tega posebna ker si mladi in stari v vecini zelijo ziveti v totalitarnem vzhodnoevropskem sistemu…meja v mentaliteti poteka tam kjer je potekala zelezna zavesa…poglejte volivne rezultate v nemciji…v del nemcije voli skrajno leve in skrajno desne stranke z nemcija pa zmerne konzervativce in liberalce…ce pogledate po posameznih vladah velja isto

 • AlternativaZaSlovenijo

  To velja predvsem za ljudi, ki ne živijo v Moskvi. Moskva je carsko mesto, ostalo pa životari ker jim Moskva pobere kar lahko pobere. Približno kot Ljubljana v primerjavi z ostalimi mesti

 • xtc

  No izvrstna prilika,da nam Rusi pošljejo tiste izobražene in dela voljne,mi ppa jim tja pošljemočastilce NOB ja,Kučaniste in levake ter Balkance in vsi zadovoljni.

 • xtc

  Jep!Slika KGB mafijskega raja.

 • Olga101

  Putin si z zdrahami v škodo sosednjih držav žaga lastni stol! Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade!

 • KAPIBARA

  Pol od teh, ki želi zapustiti, je ŽE v Ljubljani- Sloveniji… !!
  – KOMENTAR OČITNO POZNAVALCA SEGESE-ja : Točno to, sem, jaz že napisal v parih postih,že leto ali dve nazaj, pa so me režimci obtožili, da sovražim Rusijo, kar absolutno ni res, nenazadnje je moja žena Rusinja. – Drug problem Rusov v Sloveniji je, da se naseljujejo v Sloveniji in takoj, ko pridobijo status začasnega prebivališča, zaprosijo za socialno pomoč in otroške dodatke, ker si mož preko svojega podjetja plačuje minimalno plačo, kar je premalo za normalno življenje. – Tu ostanejo, da brezplačno izšolajo svoje otroke, ker šola je v Rusiji plačljiva, podobno kot v ZDA. – S tem dobijo evropsko spričevalo in se vrnejo v Rusijo. V bistvu samo izkoristijo naš socialni sistem. – Anja Kopač Mrak iz stranke SD, je dobila Putinovo priznanje, ker so na ministrstvu za delo in socialne zadeve spremenili zakonodajo, da je to izigravanje sploh možno. – Pred tem so organi preverjali, če je tujec res v Sloveniji ali je status bivališča samo fiktiven, ker se dogajajo prakse, da je tujec v Sloveniji prijavljen, dobiva vse socialne dodatke, živi pa v matični državi…..
  P. S.
  Za vse te probleme z tujci vedo na upravnih enotah, že 3 leta prosijo, da se spremeni zakonodaja na tem področju, toda zgodi se absolutno nič. – V cerarjevi vladi, je notranja ministrica poskušala spremeniti zakonodajo, pa so jo poslanci znotraj koalicije preglasovali. – Najbolj glasni so bili v SD in DeSUS…

 • macon

  Po mojem si želi oditi tudi podoben odstotek mladih Slovencev. Rusko državo rešuje njena ogromnost, tam ni meja v vse smeri največ uro ali dve stran.