fbpx

Več kot 300 finskih navijačev se je z evropskega nogometnega prvenstva vrnilo okuženih s koronavirusom

Foto: EPA

Več kot 300 finskih navijačev se je domov z evropskega nogometnega prvenstva UEFA Euro 2020 vrnilo okuženih s koronavirusom, so sporočile tamkajšnje oblasti. Posledično bo to seveda vplivalo na rahljanje protikoronskih ukrepov. Na območju  Helsinkov  so odkrili več kot dvesto okužb, ki so se zgodile v Rusiji, v mestu Sankt Peterburg, ki prednjači po številu smrtnih žrtev zaradi covida.

Vsaj tristo Fincev, ki so navijali za svojo nogometno reprezentanco na euru 2020, je zbolelo za koronavirusom, so danes sporočile tamkajšnje oblasti, nastala situacija pa bo po vsej verjetnosti precej spremenila načrt države za lajšanje ukrepov. Dnevno število novih okužb na Finskem se je v prejšnjem tednu povečalo s približno 50 na več kot 200, so opozorile oblasti. Jasno je, da se je število na novo okuženih povečalo zaradi vrnitve navijačev na tribune, trdi Mika Salminen s finskega zdravstvenega inštituta, poroča portal Index.hr.

S preučevanjem starosti smo tudi prišli do zaključka, da mnogi med navijači še niso prejeli dveh odmerkov cepiva,” je pojasnil Salminen. Lokalne zdravstvene oblasti so sporočile, da so na območju  Helsinkov odkrili več kot dvesto okužb, ki so se zgodile v Rusiji. “Ključno vprašanje je, ali bomo lahko zajezili širjenje okužbe. Zdi se, da ukrepov v Helsinkih ne bomo mogli rahljati,” je dejal Salminen. Njegov inštitut je ocenil, da je na tekme v ruskem mestu Sankt Peterburg odšlo do 6 tisoč Fincev. Nadvse problematično je dejastvo, da to mesto trenutno podira rekorde po številu smrtnih žrtev zaradi covid-19. Oblasti še vedno poskušajo najti vse, ki so bili v Rusiji, in jih opozarjajo, da so virus morda prenesli svojim prijateljem in družini. Finska je sicer še vedno ena izmed držav, ki jih je pandemija koronavirusa najmanj prizadela. V tej državi s 5,5 milijona ljudi je bilo okuženih 95.387 oseb, umrlo pa jih je  969. Zaskrbljujoče je vedenje, kot da virus sploh več ne obstaja, saj to seveda nikakor ne drži. V več državah se tudi v tem času število okužb nevarno povečuje, neodgovorno ravnanje pa bi lahko privedlo do tragičnih posledic – ne le za ljudi, pač pa tudi za gospodarstvo, ki si ne more privoščiti ponovne zaustavitve.

Sara Bertoncelj