fbpx

Več tisoč Romunov pozdravilo obsodbo vodilnega politika iz vrst socialistov

Liviu Dragnea (foto: epa)

Vrhovno sodišče je danes predsednika vladajočih romunskih socialdemokratov (PSD) Livia Dragneo zaradi zlorabe položaja obsodilo na tri leta in pol zapora. Sodba še ni pravnomočna, 55-letni politik pa se lahko še pritoži, poročajo tuje tiskovne agencije. Odločitev sodišča je na ulicah nekaterih mest v državi pozdravilo več tisoč ljudi. Dragnea velja za vodilnega v prizadevanjih romunske vlade in premierke Viorice Dancile, da bi upočasnili boj tožilstva proti korupciji, ki ga sicer Evropska unija spodbuja.

Dragneo so obsodili, da je bil kot vodja romunske regije Teleorman soodgovoren za fiktivne zaposlitve pri uradu za mladino. Fiktivna uslužbenca sta od leta 2006 do 2013 prejemala plačo, čeprav sta delala za PSD. V isti zadevi je sodišče na zapor obsodilo še devet drugih oseb.

Vodja PSD je vedno znova zanikal krivdo in pred sodiščem trdil, da si že več kot 20 let prizadeva za skupno dobro. Proti njemu poteka sicer še eno sojenje zaradi korupcije.

Zahtevajo tudi odstop premierke
Dragnea velja za vodilnega v prizadevanjih romunske vlade in premierke Viorice Dancile, da bi upočasnili boj tožilstva proti korupciji, ki ga sicer Evropska unija spodbuja. Dragnea, ki je bil v preteklosti obsojen zaradi nepravilnosti na volitvah in zato ne more biti predsednik vlade, skuša tako iz ozadja nadzirati vlado in vzpostaviti pogoje, ki bi mu omogočili, da zasede premierski stolček.

Odločitev sodišča je na demonstracijah pozdravilo več tisoč ljudi. Pred sedežem vlade v prestolnici Bukarešta se je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zbralo več kot 6 tisoč ljudi, ki so prepevali evropsko himno ter zahtevali odstop Dragnee s položaja predsednika poslanske zbornice, pa tudi njemu privržene premierke Viorice Dancila. “Na oblasti ne želimo tatov. V ječo. Pravosodje, ne korupcija,” so med drugim vzklikali udeleženci shoda.

O demonstracijah v podporo odločitvi sodišča danes poročajo tudi iz mest Sibiu in Cluj, kjer je več tisoč ljudi zahtevalo odstop Dragnee ter konec napadov na pravosodje.

C. Š., STA