fbpx

Večina Nemcev nasprotuje dodelitvi finančne pomoči Erdoganu

Foto: epa

Enainsedemdeset odstotkov nemških državljanov nasprotuje predlogu o povečanju finančne pomoči Turčiji, navajajo rezultati nedavne ankete. 

Anketa, ki jo je objavil nemški časopis Die Welt, je bila izvedena na podlagi anketiranja 5.051 udeležencev med 20. in 21. avgustom. Rezultati kažejo, da se večina Nemcev ne strinja s predlogom vodje Socialdemokratske stranke (SPD) Andree Nahles, da se Turčiji nameni finančna pomoč zaradi gospodarske krize, ki je jo je nedavno prizadela.

Le 7 odstotkov se je opredelilo kot neodločene
Dvaindvajset odstotkov je glasovalo za predlog, medtem ko je bilo 7 odstotkov neodločenih. Anketa je udeležence povprašala po njihovi politični pripadnosti. Izkazalo se je, da je približno 46 odstotkov volivcev SPD podprlo idejo Nahlesove, medtem ko ji je 42 odstotkov nasprotovalo. Ideji o dodelitvi pomoči je nasprotovalo tudi 53 odstotkov volivcev Zelenih, 67 odstotkov volivcev Levice, 69 odstotkov volivcev Krščansko-demokratske unije CDU, 80 odstotkov volivcev Svobodne demokratske stranke (FDP) in 94 odstotkov volivcev Alternative za Nemčijo (AfD).

Andrea Nahles (Foto: epa)

Nahlesova je v sredo vnovič spomnila na svoj predlog in poudarila, da interesi Nemčije in Evrope narekujejo, da se Turčija ne sooča z gospodarskimi pretresi. Turčija trpi zaradi valutne krize, saj je nacionalna valuta države, lira, izgubila skoraj 50 odstotkov vrednosti, in to samo v letošnjem letu.

N. Ž.