fbpx

Veliki Evropejec Kučan brexit povezal z Miloševićevo ero

Foto: STA

Nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan je za dunajski časopis Der Standard odhod Velike Britanije iz EU primerjal z razmerami v Jugoslaviji konec 80-ih let prejšnjega stoletja. Prav tako meni, da bi morala biti Evropa bolj solidarna. 

Milan Kučan je za avstrijski časnik Der Standard povedal več primerjav med sedanjim stanjem v EU in nekdanjim v SFRJ, in sicer pred njenim razpadom, ter ocenil, da so glavni problemi EU razlike v razvitosti njenih članic in pomanjkanje solidarnosti.

“Grška dolžniška in evropska migrantska kriza sta pokazali, da se danes na solidarnost v EU ne gleda več tako, kot je bilo začrtano pri sklepanju Rimske pogodbe, ki je začetek ustanavljanja evropske integracije, prav tako pa so težave v veliki razliki razvitosti članic,” je dejal Kučan. Razlike v razvitosti je nekdanji socialistični predsednik primerjal tudi med zahodnimi in vzhodnimi jugoslovanskimi republikami ter izpostavil razlike med Nemčijo in skandinavskimi državami ter na drugi strani ekonomsko najmanj razvitimi državami EU, kot je Bolgarija.

Gospodarska kriza in nacionalizem
Kučan se ni strinjal s tezo, da je za razpad Jugoslavije kriv razmah separatističnega nacionalizma, temveč ga je primerjal s sedanjimi razmerami v EU, ko nekatere države ne želijo skupne evropske politike. “Legitimno je, da želijo države uveljaviti svoje interese, vendar je problem, ko to želijo doseči na račun drugih,” pravi Kučan in dodaja, da načelne neenakopravnosti v sedanji EU ne vidi, vidi pa velike gospodarske razlike. Zaradi gospodarskih in političnih razlik se je v Jugoslaviji zasnoval nacionalizem, kljub temu da je bila proklamirana enakopravnost.

Glavni razlog za vojno na Balkanu Kučan vidi v politiki Slobodana Miloševića in nekdanji JLA, ki se je nekoč imenovala za “zaščitnico integritete” mimo svoje ustavne pozicije in se vmešavala v politične dogodke. Prav tako je s prstom pokazal na nekdanjega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana zaradi njegove ideologije “krvi in zemlje” ter razdelitve BIH.

Boljša EU z več solidarnosti?
Kučan je še ocenil, da je ena od težav Evrope tudi porast radikalnega nacionalizma na Poljskem, Madžarskem in v baltskih državah. Prav tako meni, da Evropa ne more graditi svoje politike zgolj na “antiputinovstvu”, temveč se mora reformirati in postati socialna ter bolj solidarna. Kljub odhodu Velike Britanije iz EU Kučan ocenjuje, da njen izstop ne pomeni konca sveta za integracijo, saj je bila Velika Britanija že do sedaj z eno nogo v EU, z drugo pa zunaj nje.

“Vsi sedanji problemi Evrope bi lahko pripeljali do ekonomske vojne in postopnega razpada integracije,” pravi Kučan, ki je prepričan, da je v interesu vsakega, da velika Britanija ostane v EU. Mentaliteto tistih, ki zagovarjajo njen izstop, je primerjal z načinom razmišljanja s stališči Srbije konec 80. let prejšnega stoletja, ko je Milošević dejal, da “Srbija lahko preživi brez Jugoslavije, Jugoslavija pa ne more brez Srbije”.

M. P.