fbpx

Japonski odgovor Kim Džong Unu? Skupne vojaške vaje z Angleži

Foto: epa.

Vzhodna Azija se že dlje časa sooča z nemirno varnostno situacijo, saj japonski politični in vojaški vrh vse bolj zaskrbljeno spremlja dogajanje v severni sosedi svoje zaveznice Južne Koreje. Voditelj Kim Džong Un je zaukazal izstrelitev balistične rakete s srednjim dosegom, ki pa se ni posrečila.

Da se Japonska pripravlja na morebitno obrambo svojega teritorija, pa tudi vojaško posredovanje zoper zloglasne diktature, pričajo zadnje skupne vojaške letalske vaje Japonske in Združenega kraljestva. Severna Koreja in Kitajska sta že dvignili stanje pripravljenosti.

Sploh prvič se je zgodilo, da Japonska skupne obrambne letalske vaje izvaja z drugo državo kot ZDA. “Vaje so namenjene izpopolnjevanju taktičnih sposobnosti in zamisli, pa tudi krepitvi japonsko-britanskega varnostnega sodelovanja,” je za ameriško televizijo CNN potrdilo japonsko ministrstvo za obrambo.

Ni naključje, da so Japonci britanske Kraljeve zračne sile na skupne vaje povabili v času, ko se politična retorika na relaciji Tokio–Pjongjang močno zaostruje. Japonska zahteva prekinitev vseh severnokorejskih vojaških akcij, ki bi lahko ogrozile mir v regiji. Kim Džong Un namreč še vedno trmoglavo vztraja pri svojih testiranjih jedrskih bojnih konic in projektilov. Dvakrat v zadnjih mesecih sta severnokorejski raketi dosegli identifikacijsko zračno točko, ki jo je postavila japonska zračna obramba.

Japonska v zunanjih konfliktih lahko sodeluje samo v primeru samoobrambe
Japonski politični vrh je lani legaliziral takšne skupne vojaške vaje, saj japonska pacifistična konstitucija vojski uporabo sile dovoli samo v primeru samoobrambe. Japonska lahko tako sodeluje tudi v zunanjih vojaških konfliktih, če so le-ti upravičeni v okviru kolektivne samoobrambe.

“Ideja je, da bi lahko Japonska v bodoče bolj učinkovito sodelovala z ZDA in drugimi državami, ki niso nujno v zavezništvu. Takšne skupne vojaške vaje pa bodo tudi okrepile prisotnost Združenega kraljestva v azijsko-pacifiški regiji in prebudile tudi interese drugih evropskih držav, da se aktivno vključijo v reševanje zapletene varnostne situacije na Japonskem,” so še potrdili na obrambnem ministrstvu.

Nerešena mejna vprašanja s Kitajsko okrog otokov Senkaku
Za Združeno kraljestvo so takšne varnostne operacije priložnost za testiranje lastnih zmožnosti. Kot je za CNN namreč potrdil general Roger Elliott, vodja japonske odprave Kraljevih zračnih sil, se tako ambicioznega projekta še niso lotili. Skupne vaje, ki sicer potekajo tudi na teritoriju Južne Koreje, so dobile ime – Nevidni ščit. Na japonsko-britansko operacijo se je že odzvala severnokorejska centralna agencija, ki je sporočila, da ima Japonska ambicije znova postati svetovna vojaška velesila.

Situacijo pa zaskrbljeno spremljajo tudi na Kitajskem. V Pekingu menijo, da Tokio išče zaveznike predvsem zaradi nerešenih mejnih sporov okrog otokov Senkaku v Vzhodnokitajskem morju. S tem se načeloma strinjajo tudi domači strokovnjaki za japonsko politiko na področju zunanjih zadev z japonske državne univerze. “Krepitev sodelovanja z zavezniki vidimo kot odgovor na naraščajočo kitajsko grožnjo. Verjetno bo v prihodnosti takšnih skupnih vojaših vaj v Vzhodnokitajskem morju še več,” je za CNN potrdil profesor Koiči Nakano.

L. S.