fbpx

Venezuelski socialisti trdijo, da je vojska pripravljena na spopad z ZDA, medtem ko vojaki zaradi pomanjkanja hrane dezertirajo

Diosdado Cabello (vir: twitter)

Eden od visokih predstavnikov venezuelskega socialističnega režima je v nedavnem intervjuju trdil, da je venezuelska vojska dobro pripravljena na spopad z ZDA. Po drugi strani vedno več venezuelskih vojakov dezertira, saj si s svojimi plačami ne morejo privoščiti niti hrane ali zdravil.

Diosdado Cabello, tesni zaveznik venezuelskega diktatorja Nicolasa Madura, je zatrdil, da bo vojska v primeru, če bi ZDA ali katerakoli druga velesila želela zrušiti socialistično oblast, ostala zvesta socialistični revoluciji Huga Chaveza.

“Združene države nudijo naši vojski amnestijo. Če se uprete Maduru, vam bo oproščeno. Kakor da bi vojski moralo biti karkoli oproščeno,” je po poročanju Breitbarta povedal Cabello. “Verjamem, da so se naše oborožene sile pripravljene upreti takim napadom imperializma Severne Amerike in Evropske unije, saj imajo dobro vest.”

Vojaki dezertirajo
Medtem ko Cabello prepričuje samega sebe, pa iz Venezuele prihajajo poročila o dezerterjih, ki s plačo niso mogli pokriti osnovnih življenjskih stroškov. Določeni vojaki so vodili tudi manjše upore in prevrate, a so se do zdaj njihovi napori izkazali za neuspešne. Madurov režim se sooča z najhujšo ekonomsko krizo v zgodovini države, iz katere beži na tisoče ljudi, ki potrebujejo humanitarno pomoč. Med njimi so tudi številni politični disidenti, ki so zapustili domovino v strahu za svoje življenje in svobodo.

Venezuelski begunci (Vir: Twitter)

Lani je venezuelski režim ukazal civilistom, da se udeležijo “civilno-vojaških vaj”, da bi se pripravili na potencialno ameriško invazijo. Vaje naj bi vključevale plezanje po vrvi, tek po gumah in plazenje v pesku z orožjem v roki. Maduro je trdil, da se je vaj udeležil vsaj en milijon ljudi.

Ivan Šokić