fbpx

[Video] Afganistanci se upirajo: Talibani streljali na množico, ki je nosila afganistansko zastavo

Talibanska patrulja pred dnevi v Jalalabadu (foto: EPA)

V četrtek, 19. avgusta 2021, so talibani v mestu Asadabad streljali na skupino ljudi, ki je ob dnevu razglasitve neodvisnosti mahala z afganistansko zastavo. To je namreč passé. Talibani so v Afganistanu razglasili Islamski emirat.

Jutarnji list poroča, da za zdaj ostaja neznanka, ali je za smrt ljudi v Asadabadu kriv stampedo, ki so ga izzvali talibani, ali pa so sami ustrelili več ljudi. V normalnih razmerah bi v Afganistanu proslavljali dan neodvisnosti od Velike Britanije, a kakor je očitno, želijo talibani opraviti z vso afganistansko preteklostjo.

Talibani so ravno tako v četrtek pozvali množico, ki je bila zbrana pred letališčem v Kabulu, v upanju, da jim bo uspelo pobegniti iz države, naj se vrne domov. Trdili so, da ne želijo nikomur nič hudega. Vseeno je od nedelje na letališču oziroma v neposredni bližini življenje izgubilo 12 ljudi. Kakor je pojasnil talibanski predstavnik, so nekateri umrli v stampedu, spet druge so pokosili streli.

Potniki, ki so se v Kabulu uspeli vkrcati na letalo, so ob prihodu v Evropo opisovali kaos, ki vlada na letališču. “Grozno je,” je prizore streljanja in mrtvih teles opisoval sicer nemški državljan Mahmud Sadžadi. “Nemoč, brezup. Samo kaos.”

Vseeno vsem nemškim naporom, da bi v Evropo pripeljali čim več Afganistancev, navkljub, je med potniki zaslediti kritike na račun manjka organizacije, kar sila nenavadno za pregovorno organizirane in natančne Nemce. Sadžadi je vseeno prepričan, da mora svet pomagati afganistanskemu ljudstvu.

Protesti v Džalalabadu
Medtem pa v Džalalabadu potekajo protesti. “Stojim tu pred vami. Lahko me 30-krat ustrelite, me ubijete, žrtvoval bom svoje življenje za to zastavo. To je moja zastava. Moja vlada se bo z Alahovo pomočjo kmalu vrnila,” je povedal eden od zbranih protestnikov in pri tem stiskal črno-rdečo-zeleno afganistansko trobojnico.

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Talibani so s protestniki, ki so želeli izobesiti staro afganistansko zastavo, hitro opravili. Začeli so streljati na njih. Končni rezultat je bil dva mrtva, več kot deset ranjenih in zastava, ki ni zaplapolala. Na protestu v Džalalabadu se je sicer zbralo na stotine Afganistancev, ki so med drugim tudi podrli belo talibansko zastavo.

Ivan Šokić