[Video] Antisemitski incidenti v ZDA so se zaradi dezinformacij medijev povečali kar za 80 odstotkov

Primer palestinske propagande na enem izmed protestov. (Foto: epa)

Antisemitskih incidentov se je v enem mesecu v ZDA povečalo kar za 80 odstotkov, sporočajo iz judovske skupnosti.  Varnostna mreža za Jude v ZDA pravi, da so za porast nasilja nad Judi večinoma krive dezinformacije in jasni pozivi k nasilju nad Judi, ki se namerno širijo po spletu, tudi iz Irana. Organizacija, ki ameriški judovski skupnosti svetuje glede varnostnih ukrepov je dejala, da so zabeležili kar 80 odstotkov porast antisemitističnih dejanj v zadnjem mesecu.

Ena glavnih krivcev za to so napačne informacije, ki se širijo po spletu. “Mnogokrat so v vprašanju tuji akterji, ki širijo informacije in dezinformacije in so pogosto povezani z antisemitskimi skupinami,” je v torek v intervjuju dejal Michael Masters, izvršni direktor organizacije. “Opažamo očitno povečanje pozivov k nasilju, prav tako fizičnih napadov nad Judi.” Vandalizem, oskrunitev sinagog, metanje steklenic, otroška igrišča v judovski skupnosti so porisana s kljukastimi križi.

Tudi na spletu so opazili velik porast sovražnih objav do Judov. Vse skupaj so celo povezali s pandemijo in Izraelce obtožili za razsajanje virusa po svetu. Z označbo #COVID1948, ki vključuje letnico ustanovitve države Izrael, so zmerjali, da se je tedaj ustanovil smrtonosni virus. Večina teh groženj prihaja iz Irana, saj so tudi vse napisane v farsi, njihovem jeziku.

Vse bolj pogosto malikujejo Hitlerja
Inštitut, ki spremlja dezinformacije na družabnih omrežij je 12. maja, na tretji dan vojne med Izraelom in Hamasom, zasledil nenavadno veliko porast uporabe ključnika #COVID1948. Povišala se je tudi uporaba besednih zvez “Hitler je imel prav”, “Zionazi” in “Ubijte vse Jude”. Razen Irana Masters ni želel imenovati nobene konkretne države, ki bi spodbujale sovraštvo do Judov. A je Ameriška obveščevalna služba dejala, da so ruska vlada in ruski nevladni akterji v zadnjih letih sprožali teorije zarote kot sredstvo za destabilizacijo ZDA.

Foto: epa

Zgornji video prikazuje le enega izmed mnogih brezmiselnih napadov. Skupina podpornikov Palestine in Hamasa napadajo Jude v restavraciji.

Anita Gužvič