[VIDEO] Protisemitski izgredi že v Evropi: Moški napadel judovsko restavracijo, vihtel palestinsko zastavo in vzklikal Alah Akbar

Foto: youtube

Zaradi ameriškega priznanja Jeruzalema za glavno mesto Izraela so se tam že pojavili izgredi, ki jih povzročajo Palestinci. Val protisemitizma pa je udaril tudi v Evropi, saj poročajo o prvih napadih na judovske objekte. Judovsko restavracijo na Nizozemskem je napadel moški, ki je v rokah držal palestinsko zastavo. Kako besen je moral biti, da je razbil kar pet oken in se nato prebil celo v notranjost restavracije v Amsterdamu, preden ga je aretirala policija, se sprašujejo tamkajšnji mediji.

Nizozemski mediji ne prikrivajo, da je moški vzklikal islamistične parole, kot je Alah Akbar, prav tako poročajo, da se je drl “Palestina!”, medtem ko se je fizično znašal nad restavracijo. Eden od lastnikov uničene judovske restavracije Daniel Baron je izjavil, da je “to zelo šokantno in boleče”. Prav tako je prepričan, da je razbijanje oken in to, da neznanec na tak način vstopi v restavracijo, oblika zastraševanja.

Video, kako se je moški fizično spravil na judovsko restavracijo, si oglejte tukaj:

Odzval se je tudi nizozemski center izraelskega obveščanja in dokumentiranja (CIDI), ki je dejal, da je ta incident šokanten in škandalozen, nizozemska političarka Ljudske stranke za svobodo in demokracijo (VVD) Marianne Poot pa je obljubila, da bo vprašanja o incidentu postavila v mestnem svetu. Incident je označila kot “zelo moteč in vznemirljiv”, od župana pa želi informacije o storilcu in ali so bile poškodovane še katere druge judovske zgradbe v Amsterdamu.

Zagotovo ni naključje, da se je napad na judovsko restavracijo zgodil le dan po tem, ko je predsednik ZDA Donald Trump uradno priznal Jeruzalem kot glavno mesto Izraela. Njegovi odločitvi je nato sledila še Češka.

Marjanca Scheicher